Πηγές: Άρθρα

 Σελ. 1 από 50: > >>

Η PISA είναι μια παγκόσμια αξιολόγηση που πραγματοποιείται ανά τριετία και μετρά την ικανότητα των 15χρονων μαθητών να εφαρμόζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της πραγματικής ζωής. Στο πλαίσιο της ανάλυσης των βασικών συναφών παραγόντων, διερευνά και τη χρήση των ψηφιακών πόρων για τη μάθηση στο σχολείο και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί σχετίζονται με τις επιδόσεις των μαθητών.

Ενημέρωση: 19-03-2024 05:42 | Περισσότερα...

Οι τρισδιάστατες τεχνολογίες προσφέρουν ευκαιρίες για τη διεύρυνση της πρόσβασης στον πολιτισμό, τη διατήρηση της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και την τόνωση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Για την υποστήριξη του Twin It! 3D για την πολιτιστική εκστρατεία της Ευρώπης, το 4D Research Lab του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ μοιράζεται πώς η εργασία του χρησιμοποιεί τρισδιάστατες τεχνολογίες στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενημέρωση: 27-02-2024 09:33 | Περισσότερα...

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας εφιστά την προσοχή στους κινδύνους που απορρέουν από την χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) κυρίως από ανήλικους χρήστες.  Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου ανήλικοι, χρησιμοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, παραποίησαν φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών και άρχισαν να τις διακινούν «για πλάκα» όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν εκ των υστέρων.  Σήμερα, η πλειοψηφία του «deepfake» υλικού που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αφορά τη μη συναινετική πορνογραφία. Δηλαδή εμφανίζονται βίντεο πορνογραφικού υλικού όπου έχει αντικατασταθεί το πρόσωπο της γυναίκας ή των γυναικών που πρωταγωνιστούν με το πρόσωπο κάποιας άλλης ή άλλων. Συνήθως τα θύματα είναι διάσημα πρόσωπα όμως δεν αποκλείεται να πέσει θύμα ο οποιοσδήποτε. Το όλο ζήτημα γεννά μεγάλο προβληματισμό όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και δυστυχώς μπορεί να καταστήσει κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτου φύλου, δυνητικό θύμα. Είναι σημαντικό να μιλήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί στα παιδιά και τους εφήβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η πρακτική, οι οποίες είναι σοβαρές και πολυδιάστατες.

Ενημέρωση: 06-02-2024 08:41 | Περισσότερα...

Η πολιτειακή παιδεία ή η καλλιέργεια της πολιτειότητας είναι μία σπουδαία θεματική ενότητα αλλά σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συχνά φαντάζει ως κάτι αφηρημένο που δεν τους αφορά. Μέσα από αυτή τη θεματική ουσιαστικά οι μαθητές και οι μαθήτριες διδάσκονται τη δημοκρατία αλλά και την έννοια του οργανωμένου κράτους.  

Ενημέρωση: 19-09-2023 08:37 | Περισσότερα...

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Goals-SDGs) αποτελούν πυξίδα για πολλές προσπάθειες και πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Πόσοι όμως από τους μαθητές μας τους γνωρίζουν;

Ενημέρωση: 04-07-2023 08:31 | Περισσότερα...

Το ότι η οικογένεια, και οι γονείς πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικοί κρίκοι της αλυσίδας για να είναι ένα παιδί επιτυχημένο αλλά και ευτυχισμένο στο σχολείο είναι κάτι που μάλλον αποτελεί κοινή λογική. Το σκεφτόμαστε όλοι, το πιστεύουμε όλοι και το θεωρούμε και λογικό, αναμενόμενο. Το επιβεβαιώνουν όμως και οι αντίστοιχες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και δείχνουν ότι το 96% των δασκάλων θεωρούν ότι η θετική σύμπλεξη των γονιών έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην απόδοση των μαθητών. 

Ενημέρωση: 18-04-2023 10:06 | Περισσότερα...

Το γνωστό σε όλους debate έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε μόνο ανάμεσα σε πολιτικούς και με τέτοιον τρόπο που καταλήγει να μην ενδιαφέρει παρά ελάχιστους μόνο ανθρώπους. Σαν εργαλείο όμως είναι εξαιρετικά πολύτιμο για να βοηθήσουμε τους μαθητές και τους φοιτητές μας να εμβαθύνουν σε ένα θέμα, να ψάξουν, να οργανώσουν τις πληροφορίες και να φτιάξουν μια συλλογιστική "υπεράσπισης" της άποψής τους. 

Ενημέρωση: 04-04-2023 09:26 | Περισσότερα...

Πολλά ακούγονται για τη χρήση της τεχνολογίας μέσα στις σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες και οι συζητήσεις πάνω στα θέματα αυτά μπορεί να είναι μεγάλες και να μην καταλήγουν πουθενά, καθώς πάντα υπάρχουν πολέμιοι και υπέρμαχοι της κάθε άποψης. 

Ενημέρωση: 07-03-2023 15:19 | Περισσότερα...

Κι όταν λέμε δεν ακούν, δεν εννοούμε ότι είναι "άτακτοι", αλλά δεν ακούν ουσιαστικά, δεν απορροφούν αυτά που τους διδάσκουμε. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μπορεί να μην είναι πάντα δικό μας το φταίξιμο, αλλά η αλλαγή της διαδικασίας με την οποία πλέον απορροφούν πληροφορία τα παιδιά και οι έφηβοι. Εμείς όμως τι κάνουμε; Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τη συνεχή επανάληψη που κουράζει και εμάς αλλά και τα παιδιά που μας ακούν;

Ενημέρωση: 02-11-2022 06:34 | Περισσότερα...

Οι φοιτητές μας πλέον είναι σε ένα άλλο...επίπεδο από εμάς! Εργαλεία που εμείς θεωρούμε βασικά στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στη μελέτη (όπως πχ. το Excel) είναι σχεδόν άγνωστα σε αυτούς και εργαλεία που παίζουν στα δάχτυλά τους, όπως το TikTok, είναι για εμάς είναι άλυτα μυστήρια!

Ενημέρωση: 07-09-2022 11:43 | Περισσότερα...

Είναι γεγονός ότι όλα είναι πιο ενδιαφέροντα όταν "ντύνονται" με ήχο και εικόνα, όταν είναι σε μορφή βίντεο! Ακόμα και τα πιο βαρετά αντικείμενα αλλάζουν, αποκτούν άλλη γοητεία αν τα δούμε γυρισμένα σε βίντεο και αυτό είναι ένα "κόλπο" που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας μέσα σε μια σχολική τάξη, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που ίσως είναι δύσκολο στην κατανόηση. 

Ενημέρωση: 09-08-2022 13:33 | Περισσότερα...

Τα τελευταία σχολικά έτη με την υγειονομική κρίση μας υπενθύμισαν πόσο σημαντική είναι η διδασκαλία δια ζώσης ή μέσω τηλεκπαίδευσης γιατί μέσα από αυτή δομείται η ισχυρή παιδαγωγική σχέση και επικοινωνία που αποτελεί μία σημαντική παράμετρο στη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη παιδιών και νέων.

Ενημέρωση: 19-07-2022 11:58 | Περισσότερα...

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και θα συνεχίσει να προχωρά ταχύτατα. Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολλά και πολλαπλασιάζονται κι αυτά με μεγάλη ταχύτητα. Νέες ιδέες για την εκπαιδευτική διαδικασία αναδύονται συνεχώς, καινοτόμες ιδέες, που μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για τους μαθητές και τους φοιτητές μας. 

Ενημέρωση: 28-04-2022 08:35 | Περισσότερα...
 Σελ. 1 από 50: > >>