Πηγές: Άρθρα

Πολλά ακούγονται για τη χρήση της τεχνολογίας μέσα στις σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες και οι συζητήσεις πάνω στα θέματα αυτά μπορεί να είναι μεγάλες και να μην καταλήγουν πουθενά, καθώς πάντα υπάρχουν πολέμιοι και υπέρμαχοι της κάθε άποψης.

Κι όταν λέμε δεν ακούν, δεν εννοούμε ότι είναι "άτακτοι", αλλά δεν ακούν ουσιαστικά, δεν απορροφούν αυτά που τους διδάσκουμε. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μπορεί να μην είναι πάντα δικό μας το φταίξιμο, αλλά η αλλαγή της διαδικασίας με την οποία πλέον απορροφούν πληροφορία τα παιδιά και οι έφηβοι. Εμείς όμως τι κάνουμε; Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τη συνεχή επανάληψη που κουράζει και εμάς αλλά και τα παιδιά που μας ακούν;

Οι φοιτητές μας πλέον είναι σε ένα άλλο...επίπεδο από εμάς! Εργαλεία που εμείς θεωρούμε βασικά στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στη μελέτη (όπως πχ. το Excel) είναι σχεδόν άγνωστα σε αυτούς και εργαλεία που παίζουν στα δάχτυλά τους, όπως το TikTok, είναι για εμάς είναι άλυτα μυστήρια!

Είναι γεγονός ότι όλα είναι πιο ενδιαφέροντα όταν "ντύνονται" με ήχο και εικόνα, όταν είναι σε μορφή βίντεο! Ακόμα και τα πιο βαρετά αντικείμενα αλλάζουν, αποκτούν άλλη γοητεία αν τα δούμε γυρισμένα σε βίντεο και αυτό είναι ένα "κόλπο" που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας μέσα σε μια σχολική τάξη, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που ίσως είναι δύσκολο στην κατανόηση.

Τα τελευταία σχολικά έτη με την υγειονομική κρίση μας υπενθύμισαν πόσο σημαντική είναι η διδασκαλία δια ζώσης ή μέσω τηλεκπαίδευσης γιατί μέσα από αυτή δομείται η ισχυρή παιδαγωγική σχέση και επικοινωνία που αποτελεί μία σημαντική παράμετρο στη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη παιδιών και νέων.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και θα συνεχίσει να προχωρά ταχύτατα. Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολλά και πολλαπλασιάζονται κι αυτά με μεγάλη ταχύτητα. Νέες ιδέες για την εκπαιδευτική διαδικασία αναδύονται συνεχώς, καινοτόμες ιδέες, που μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για τους μαθητές και τους φοιτητές μας.

Δημοφιλή παιχνίδια όπως το wordle συνήθως ανήκουν στην κατηγορία casual games που βασικός στόχος είναι η διασκέδαση αλλά και η δικτύωση και το παιχνίδι μέσω φίλων αφού «φιλοξενούνται» σε γνωστά κοινωνικά δίκτυα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέρα από το ότι είναι προφανώς σοκαριστικός και χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση απέναντι στους μαθητές μας, φέρνει στην επιφάνεια και έναν άλλου είδους πόλεμο, αυτό της πληροφορίας. Οι ψεύτικες ειδήσεις και η παραπληροφόρηση βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε ταραγμένες κοινωνικές συνθήκες, και τώρα είναι το πιο κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

Οι εποχές αλλάζουν, η τεχνολογία προχωρά, τα ενδιαφέροντα μαθητών και εκπαιδευτικών διευρύνονται και τα εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας πολλαπλασιάζονται. Θα ήταν πολύ περίεργο λοιπόν να έχουμε μείνει κολλημένοι στην απλή διδασκαλία, στην απλή (και ξερή πολλές φορές) διάλεξη. Ναι, πολλοί εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να αγαπούν αυτήν τη μέθοδο αλλά πληθαίνουν και όσοι αναζητούν νέους τρόπους να μεταφέρουν τη γνώση τους στους μαθητές τους, με πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Η εκπαιδευτικός Alison Stone καταθέτει την εμπειρία της για το πως η δημιουργία προπαρασκευαστικών βίντεο στα μαθήματα των φυσικών επιστημών συντέλεσε στο να διατηρήσει το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών της αλλά και πως μπόρεσε με αυτό τον τρόπο να δώσει περισσότερο χρόνο πειραματισμών στις ομάδες μαθητών/τριών την ώρα των πειραμάτων στο εργαστήριο του σχολείου.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης ήταν γρήγορες και μεγάλες. Η τεχνολογική εξέλιξη, που έτσι και αλλιώς τρέχει μπροστά από εμάς, σε συνδυασμό με την πανδημία μας έφεραν μπροστά σε εμπόδια αλλά και ευκαιρίες που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούσαμε ότι θα αργήσουμε πολύ να δούμε.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές μας εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται και στον πραγματικό κόσμο, πέρα από θεωρητικές γνώσεις που, όμως, είναι και αυτές απαραίτητες. Είναι επίσης απαραιτητο οι εμπειρίες που προσφέρουμε στους μαθητές μας να έχουν σημασία, να είναι αυθεντικές και να φεύγουν από τα κλασικά μαθήματα που κάνουμε σε μία σχολική τάξη.

Υπάρχει άραγε κάτι που συνδέει ένα μαγειρικό reality με μία σχολική τάξη; Τι μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο τηλεοπτικό πρόγραμμα και μάλιστα σε έναν εκπαιδευτικό; Και όμως! Αν κάποιος το δει με ανοιχτό μυαλό τότε συνειδητοποιεί πόσα πολλά μπορεί να πάρει από αυτό. Και αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού, ότι μπορεί να πάρει ιδέες ακόμα και από το πιο φαινομενικά άκυρο πράγμα για να μπορέσει να βοηθήσει τους μαθητές του.