Πηγές: Άρθρα

 Σελ. 2 από 50: << < > >>

Δημοφιλή παιχνίδια όπως το wordle συνήθως ανήκουν στην κατηγορία casual games που βασικός στόχος είναι η διασκέδαση αλλά και η δικτύωση και το παιχνίδι μέσω φίλων αφού «φιλοξενούνται» σε γνωστά κοινωνικά δίκτυα.

Ενημέρωση: 05-04-2022 06:12 | Περισσότερα...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέρα από το ότι είναι προφανώς σοκαριστικός και χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση απέναντι στους μαθητές μας, φέρνει στην επιφάνεια και έναν άλλου είδους πόλεμο, αυτό της πληροφορίας. Οι ψεύτικες ειδήσεις και η παραπληροφόρηση βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε ταραγμένες κοινωνικές συνθήκες, και τώρα είναι το πιο κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. 

Ενημέρωση: 17-03-2022 06:28 | Περισσότερα...

Οι εποχές αλλάζουν, η τεχνολογία προχωρά, τα ενδιαφέροντα μαθητών και εκπαιδευτικών διευρύνονται και τα εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας πολλαπλασιάζονται. Θα ήταν πολύ περίεργο λοιπόν να έχουμε μείνει κολλημένοι στην απλή διδασκαλία, στην απλή (και ξερή πολλές φορές) διάλεξη. Ναι, πολλοί εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να αγαπούν αυτήν τη μέθοδο αλλά πληθαίνουν και όσοι αναζητούν νέους τρόπους να μεταφέρουν τη γνώση τους στους μαθητές τους, με πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο. 

Ενημέρωση: 24-02-2022 08:58 | Περισσότερα...

Η εκπαιδευτικός Alison Stone καταθέτει την εμπειρία της για το πως η δημιουργία προπαρασκευαστικών βίντεο στα μαθήματα των φυσικών επιστημών συντέλεσε στο να διατηρήσει το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών της αλλά και πως μπόρεσε με αυτό τον τρόπο να δώσει περισσότερο χρόνο πειραματισμών στις ομάδες μαθητών/τριών την ώρα των πειραμάτων στο εργαστήριο του σχολείου.

Ενημέρωση: 11-01-2022 10:06 | Περισσότερα...

Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης ήταν γρήγορες και μεγάλες. Η τεχνολογική εξέλιξη, που έτσι και αλλιώς τρέχει μπροστά από εμάς, σε συνδυασμό με την πανδημία μας έφεραν μπροστά σε εμπόδια αλλά και ευκαιρίες που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούσαμε ότι θα αργήσουμε πολύ να δούμε. 

Ενημέρωση: 06-01-2022 08:41 | Περισσότερα...

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές μας εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται και στον πραγματικό κόσμο, πέρα από θεωρητικές γνώσεις που, όμως, είναι και αυτές απαραίτητες. Είναι επίσης απαραιτητο οι εμπειρίες που προσφέρουμε στους μαθητές μας να έχουν σημασία, να είναι αυθεντικές και να φεύγουν από τα κλασικά μαθήματα που κάνουμε σε μία σχολική τάξη. 

Ενημέρωση: 23-12-2021 09:04 | Περισσότερα...

Υπάρχει άραγε κάτι που συνδέει ένα μαγειρικό reality με μία σχολική τάξη; Τι μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο τηλεοπτικό πρόγραμμα και μάλιστα σε έναν εκπαιδευτικό; Και όμως! Αν κάποιος το δει με ανοιχτό μυαλό τότε συνειδητοποιεί πόσα πολλά μπορεί να πάρει από αυτό. Και αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού, ότι μπορεί να πάρει ιδέες ακόμα και από το πιο φαινομενικά άκυρο πράγμα για να μπορέσει να βοηθήσει τους μαθητές του. 

Ενημέρωση: 23-09-2021 08:58 | Περισσότερα...

Τα θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και μάλιστα έχει πλέον φανεί ότι πολλά από τα προβλήματα μπορούμε να τα λύσουμε (ή έστω να βοηθήσουμε στη λύση τους) και εμείς οι ίδιοι. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι και αυτό της ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση, παρόλο που είναι πολύ παλιό θέμα, φαίνεται να μην είναι πολύ καθαρό στο πώς πρέπει να γίνεται σωστά για να έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. 

Ενημέρωση: 16-09-2021 08:40 | Περισσότερα...

Το να διδάξει ένας εκπαιδευτικός στους μαθητές του την έννοια της καινοτομίας και, πιο σημαντικά, να προχωρήσει και στην ίδια την καινοτομία είναι πολύ πιο εύκολο από όσο περιμένει κανείς. Γιατί η καινοτομία κρύβεται στα απλά και καθημερινά πράγματα που απλά επιλέγουμε να τα δούμε με διαφορετική ματιά και να τα χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο. 

Ενημέρωση: 29-07-2021 08:03 | Περισσότερα...

Αφού το διαδίκτυο είναι η πραγματικότητά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τα παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτό, πρέπει όλοι να είμαστε σίγουροι ότι τους δίνουμε τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε έρθει στον δρόμο τους. 

Ενημέρωση: 17-06-2021 08:40 | Περισσότερα...

Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε το σχολείο μόνο με τα μαθήματα, τις γνώσεις και τις δεξιότητες. Η "δουλειά" του σχολείου όμως δεν θα πρέπει να περιορίζεται εκεί καθώς είναι πολύ πιο σημαντική. Καλλιεργεί, ανάμεσα σε άλλα, και τις σχέσεις ανάμεσα στους μαθητές μας αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που συνυπάρχουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον. 

Ενημέρωση: 29-04-2021 09:30 | Περισσότερα...

Η πλατφόρμα Tik Tok είναι ευρέως διαδεδομένη και αγαπητή στους νέους και έφηβους. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης  που αυτοδημιούργητων βίντεο. Αυτή ακριβώς την προτίμηση επιχείρησαν να «εκμεταλλευτούν» και οι εκπαιδευτικοί στους καιρούς της πανδημίας και μέσα στο μέσο αυτό να δημιουργήσουν το εκπαιδευτικό υλικό τους για την εξ αποστάσεως.

Ενημέρωση: 27-04-2021 06:47 | Περισσότερα...

Η ταχύτητα με την οποία πλέον έρχονται αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας είναι τρομακτική. Εκεί που συνηθίζουμε τη μία, έρχεται η επόμενη η οποία ανατρέπει όλα όσα ξέρουμε. Με την πανδημία του κορωνοϊού και τις αναγκαστικές αλλαγές που επέφερε σε όλη μας τη ζωή, η εκπαίδευση φαίνεται να περνάει με τη σειρά της μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της, προσπαθώντας να βρει νέους τρόπους να αντέξει και να συνεχίσει να παράγει το έργο που πρέπει. 

Ενημέρωση: 22-04-2021 08:32 | Περισσότερα...
 Σελ. 2 από 50: << < > >>