Πηγές: Ειδήσεις
Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.
(Με πληροφορίες από τον ιστοχώρο των Ηνωμένων Εθνών)
Με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών που συμπληρώθηκαν στις 24 Οκτωβρίου 2020, προκηρύσσεται ο 24ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο: «75 χρόνια Ηνωμένα Έθνη – Διαμορφώνουμε σήμερα το αύριο που φανταζόμαστε».
(Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση)
Το ϊδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών έργων «Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή», σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Ο Σύλλογο ΨηφιΔα (https://psifida.gr/) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ (https://www.ics.forth.gr), στο πλαίσιο του Μαθητικού φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info), διοργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για τη χρήση τεχνολογιών διάδρασης εγκεφάλου-προς-εγκέφαλο (brain-to-brain interaction / BBI) που στόχο έχει την επινόηση ενός μελλοντικού ψηφιακού παιχνιδιού.
Ο ιστοχώρος Vouliwatch είναι μία πρωτοβουλία με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για τη διαφάνεια και την ανοιχτή διακυβέρνηση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και με δράσεις που αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης των αρμόδιων φορέων. Διοργανώνει ή συμμετέχει ως προωτοβουλία δράσεις ενημέρωσης, σε διαλέξεις, ημερίδες, και εκδηλώσεις για την προώθηση και διάδοση των αρχών της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ανοιχτής διακυβέρνησης.
Με την πανδημία του κορωνοϊού να είναι ακόμα παρούσα και να μας δείχνει ότι ήρθε για να μείνει, πολλά από τα παραδοσιακά μουσεία ψάχνουν να βρουν τρόπους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ώστε να συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν. Κάποια το καταφέρνουν καλύτερα, άλλα θέλουν ακόμα προσπάθεια αλλά πρόκειται έτσι και αλλιώς για μία διαδικασία που είναι χρονοβόρα και σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη, ανάλογα με το είδος του μουσείου.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της ευρείας χρήσης του διαδικτύου είναι ότι μπορούμε να μαθαίνουμε τί γίνεται στον κόσμο και να παίρνουμε τα θετικά παραδείγματα και να προσπαθούμε να τα ενσωματώνουμε στη δική μας πραγματικότητα.
Το OpenFest είναι ένα φοιτητικό φεστιβάλ, το οποίο προάγει το ελεύθερο λογισμικό (Free Software), τον ανοικτό κώδικα (Open Source), και το ανοικτό υλικό (Open Hardware). Θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουνίου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη 1 και 2).
Κάθε χρόνο, στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποιείται ένας πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για τις καλύτερες πρακτικές.
To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών διοργανώνουν στις 29 και 30 Νοεμβρίου στο ΕΜΠ το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο MoodleMoot.
Ο προγραμματισμός θεωρείται ένα από τα σημαντικά κλειδιά για το μέλλον των παιδιών και όχι μόνο. Στον 21ο αιώνα η εκπαίδευση στην Πληροφορική δεν περιορίζεται στην εκμάθηση τής απλής χρήσης εργαλείων και εφαρμογών περιορισμένου και δυγκεκριμένου σκοπού, αλλά βοηθά τον μαθητη να αποκτήσει βασικές ψηφιακές ικανότητες δημιουργώντας και κτίζοντας μόνος του τη διαδικασία μάθησης "ενώ παράλληλα προγραμματίζει, καινοτομεί, σχεδιάζει και υλοποιεί τις ιδέες και τα οράματά του.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών διοργανώνεται από 24 Ανώτατα Ακαδημαϊκά ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και φορείς από όλες τις Περιφέρειες και έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και δεν προωθεί σε μαθητές και τις οικογένειες τους προϊόντα μιας εταιρείας.
O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) , το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αθηνών και ΑΤΕΙ Πειραιά) , η Ε.Π.Υ., η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας διοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών.