Το πρώτο πλήρως εικονικό μουσείο του κόσμου άνοιξε τις "πόρτες" του!


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Με την πανδημία του κορωνοϊού να είναι ακόμα παρούσα και να μας δείχνει ότι ήρθε για να μείνει, πολλά από τα παραδοσιακά μουσεία ψάχνουν να βρουν τρόπους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ώστε να συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν. Κάποια το καταφέρνουν καλύτερα, άλλα θέλουν ακόμα προσπάθεια αλλά πρόκειται έτσι και αλλιώς για μία διαδικασία που είναι χρονοβόρα και σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη, ανάλογα με το είδος του μουσείου. 


Στις αρχές Σεπτεμβρίου όμως εγκαινιάστηκε το πρώτο εντελώς εικονικό μουσείο του κόσμου, το Virtual Online Museum of Art, το οποίο ειναι 100% εικονικό και όχι "μεταφορά" ενός πραγματικού μουσείο στο διαδίκτυο. Το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι να εγκαταστήσει το πρόγραμμα του μουσείου και μετά μπορεί να απολαύσει δύο γκαλερί με έργα φτιαγμένα για το εικονικό αυτό μουσείο, καθώς αποτελούν υψηλής ποιότητας τρισδιάστατες απεικονίσεις που προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στον επισκέπτη, από όποια γωνία και αν θέλει να δει το έργο αυτό. 

 

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προκλήσεις για ένα τέτοιου είδους μουσείο. Για παράδειγμα, πώς μπορεί να δώσει την αίσθηση της "κοινωνικοποίησης" που υπάρχει σε ένα συμβατικό μουσείο; Υπάρχει το έδαφος να δουλευτεί και αυτή η οπτική όμως, καθώς το συγκεκριμένο μουσείο έχει σχεδιαστεί από το μηδέν για να είναι ψηφιακό, ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους. Αυτό, αυτομάτως, το κάνει και πιο ευέλικτο. 

Ετικέττες: covid19, museum, virtual, 3D


Ενημέρωση: 01-10-2020 08:32 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις