Πηγές: Ειδήσεις
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης (Κ.Π.Α.Ε.) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (www.kpae.gr) στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα σχολεία να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία: «Προστατεύω το περιβάλλον με σύμμαχο την τεχνολογία» Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τους τρόπους προστασίας του, με την έλλογη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και συγκεκριμένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). Επιπλέον αποβλέπει στην ενεργοποίηση των μαθητών, ώστε να μάθουν να αξιοποιούν εργαλεία του Web 2.0, ως μέσα επικοινωνίας, συνεργασίας, προβληματισμού και δημιουργικότητας.
Ο διαγωνισμός National STEM (Science,Technology,Engineering,Mathematics) Video Game Challenge έγινε για παιδιά και εφήβους από 8 έως 18 ετών που λατρεύουν τα ψηφιακά παιχνίδια και τα θεωρούν προσωπική τους υπόθεση. Τόσο προσωπική που μπορούν να δημιουργήσουν έξυπνα παιχνίδια για απαιτητικό κοινό.
Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ελέγχουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αλλά ακόμη περισσότερα εκατομμύρια δεν έχουν διαδικτυακη παρουσία στο Facebook. Λένε ότι δεν το θέλουν, δεν το χρειάζονται. Λένε ότι ζούνε τη ζωή τους μια χαρά, χωρίς τους ξεχασμένους γνωστούς που το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου μερικές φορές "ανασταίνει" .
Ένα σχολείο όπου οι μαθητές παίζουν και παράγουν τα δικά τους ψηφιακά παιχνίδια με την προτροπή των δασκάλων, αφού πρόκειται για βασικό μάθημα. Η δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών εντάσσεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου Quest to Learn, που λειτουργεί από το 2009 στη Νέα Υόρκη και δέχεται παιδιά από 12 έως 15 ετών.
Ένα σχετικά νέο κοινωνικό δίκτυο φαίνεται να αμφισβητεί την κυριαρχία του Facebook, καθώς σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες πρώτο αναδείχθηκε ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο, το tagged.com.
Σύμφωνα με το παρακάτω infographic, oι χρήστες του Διαδικτύου σήμερα ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια, ενώ φαίνεται πως χρησιμοποιούν το Facebook σχεδόν οκτώ ώρες κάθε μήνα, χρόνος που ισούται με 800 χιλιάδες έτη συνολικά κάθε μήνα αν υπολογίσουμε τους 901 εκατομμύρια χρήστες που έχει σήμερα η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και σε πολλές αναρτήσεις, άρθρα και έρευνες αναφέρονται οι καινοτόμες ιδέες αλλά και τα σχέδια εργασίας που βασίζονται στην αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων στηνη σχολική αίθουσα καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και να υπενθυμίσουμε τι ακριβώς ισχύει για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ενώ ενημέρωνε τη σελίδα στο Facebook του πανεπιστημίου του Cambridge, ένα μέλος του προσωπικού παρατήρησε ότι το «Χρονολόγιο» επεκτείνεται μόνο μέχρι το 1800μ.Χ. Για ένα ίδρυμα που πολύ πρόσφατα γιόρτασε την 800η επέτειο, αυτό δεν αρκεί. Μετά από κάποιες ενέργειες από έναν απόφοιτο που εργάζεται στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, το Πανεπιστήμιο του Cambridge έγινε ένας από τους πρώτους οργανισμούς στον κόσμο, του οποίου «Χρονολόγιο» φτάνει ως τον 13ο αιώνα.
Μετά την πρόσφατη συνεργασία MIT και Khan Academy που τάραξε τους εκπαιδευτικούς κύκλους, έρχεται μία ακόμα δυνατότερη: Αυτή των δύο κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, του MIT και του Harvard!
Μετά το app. "If I die" του Facebook που επιτρέπει στους χρήστες του να μοιραστούν οτιδήποτε επιθυμούν με τους φίλους τους σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο, ένα νέο κοινωνικό δίκτυο με αντίστοιχο σκοπό κάνει την εμφάνισή του στο αχανές περιβάλλον των social media.
Μια αναπάντεχη (ή μήπως όχι;) συνεργασία ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης! Το πασίγνωστο MIT συνεργάζεται με το φαινόμενο που ονομάζεται Khan Academy και δημιουργούν το MIT + K12!
Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως οι πρώτοι “social Αγώνες” και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί.