Πηγές: Άρθρα
Έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε ένα διαφορετικό μοντέλο μάθησης στην τάξη σας και θέλετε να συνδυάσετε την face-to-face μάθηση με τη διαμεσολαβημένη; Βλέπετε ότι οι μαθητές σας, το σχολείο και οι γονείς είναι έτοιμοι; Τότε δείτε μερικές επιλογές για να δείτε ποια είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς!
Τι νέο ήρθε στην πολύ γνωστή και αγαπημένη σειρά μικρών και μεγάλων, το Sesame Street; Ένας καινούριος χαρακτήρας με αυτισμό. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί «παράθυρο στον πραγματικό κόσμο» για τα παιδιά από το 1969, αντιλαμβανόμαστε εύκολα τον αριθμό των παιδιών που την έχουν παρακολουθήσει και έχουν μάθει από αυτήν.
Στην εποχή μας θεωρείται απαραίτητο επαγγελματικό προσόν για κάθε εκπαιδευτικό σε όποια βαθμίδα και αν διδάσκει η τεχνολογική του επάρκεια και η άνεση του του στη χρήση τεχνολογίας στην τάξη. Είναι όμως όλοι σύμφωνοι με αυτή τη γνώμη;
Ένα από τα πράγματα που θα έχουν σίγουρα να αντιμετωπίσουν οι μαθητές στο μέλλον είναι να...διαφωνήσουν! Είτε μεταξύ τους, είτε με άλλους, είτε στη δουλειά τους, είτε στην προσωπική τους ζωή, είναι κάτι που θα βρουν σίγουρα μπροστά τους. Στόχος λοιπόν όλων των εκπαιδευτικών θα πρέπει να είναι να τους μάθουν πώς να διαφωνούν εποικοδομητικά και κυρίως, με σεβασμό!
Παρόλες τις καλές και θετικές χρήσεις που αναφέρονται για τα ψηφιακά μέσα και για τη χρήση τους από μικρά (και μεγαλύτερα) παιδιά, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι μύθοι, κακοί, που θα αναδύονται και θα αμαυρώνουν την εικόνα τους. Ισχύουν όμως αυτοί οι μύθοι; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να τους ανατρέψουν;
Η διαδικασία της μάθησης και της διδασκαλίας είναι συνεχώς εξελισσόμενες τόσο για τους νέους εκπαιδευτικούς που μόλις αποφοίτησαν όσο και για αυτούς που διαθέτουν προϋπηρεσία. Η συνεχής επιμόρφωση και υποστήριξή τους στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τους διδασκαλίας είναι ζητούμενο αλλά και απαραίτητη προυπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας του έργου τους.
Στη σχολική καθημερινότητα υπάρχουν πάντα θέματα που είναι κάπως πιο βαρετά από τα υπόλοιπα και πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένο τρόπο και ρυθμό. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας όμως, κάποια άλλα γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα και «προκαλούν» τους μαθητές να λειτουργήσουν έξω από τα στεγανά μιας παραδοσιακής διδασκαλίας. Με αυτόν τον τρόπο και τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν αλλά και αυτό που κάνουν έχει πρακτικό αποτέλεσμα, μια επίδραση στον κόσμο.
Έχει παρατηρηθεί από πολλούς εκπαιδευτικούς αλλά και επιστήμονες πως οι μαθητές ξεχνούν εύκολα και δυσκολεύονται να συγκρατήσουν περισσότερες πληροφορίες ή και τις βασικές. Τι είναι όμως αυτό που προκαλέι αυτό το φαινόμενο και πως μπορούν οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν στο να ενδυναμώσουν την ικανότητα συγκράτησης των πληροφοριών.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα παιδιά πλέον παίρνουν το πρώτο τους κινητό γύρω στα 10 τους χρόνια. Επίσης, αυτό το κινητό δεν είναι ένα απλό κινητό για να είναι σε επαφή με τους γονείς τους, αλλά πρόκειται για ένα smartphone το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, δραστηριότητες που όλοι γνωρίζουμε τις επιπλοκές που μπορούν να έχουν.
Μιλάμε συχνά για το πώς η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που γίνονται τα μαθήματα αλλά και πώς επηρεάζει γενικότερα τη διαδικασία της εκπαίδευσης και της μάθησης. Αυτό που τείνουμε να παραβλέπουμε είναι πώς επηρεάζει ένα άλλο κομμάτι της σχολικής ζωής: το μάθημα της γυμναστικής αλλά και τον σχολικό αθλητισμό.
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον νέο τρόπο διασκέδασης των δωμάτιων απόδρασης (escape rooms) που έχει κατακτήσει μικρούς και μεγάλους! Δωμάτια, από τα οποία για να βγεις χρειάζεται να λύσεις μια σειρά γρίφων, είτε με το μυαλό είτε ακόμα και με το σώμα.
Μπορεί τα εκπαιδευτικά συστήματα να είναι διαφορετικά, μπορεί οι δυνατότητες να μην είναι οι ίδιες και η ευελιξία του εκπαιδευτικού να είναι πολύ μικρότερη στη χώρα μας, αλλά είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πάρουμε ιδέες από το πώς είναι οι τάξεις στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αμερική.
Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα σχεδόν του Αυγούστου, αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν ησυχάζουν ποτέ! Τι και αν είναι καλοκαίρι; Εκείνοι ετοιμάζουν πυρετωδώς τι θα κάνουν τη νέα σχολική χρονιά, η οποία είναι μόλις ένα μήνα μακριά μας.