Πηγές: Άρθρα

 Σελ. 4 από 50: << < > >>

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση μπορεί για κάποιους να είναι προφανής. Και είναι, όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα που άπονται της ακαδημαϊκής κατάρτισης ή και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Είναι όμως άξιο απορίας πώς τα παιδιά μετά από 12 χρόνια στο σχολείο δεν ξέρουν πώς να απαντήσουν σε πιο απλές αλλά πιο βαθιές ερωτήσεις που έχουν σημασία για όλες τις πτυχές της ζωής τους. 

Ενημέρωση: 29-10-2020 08:18 | Περισσότερα...

Τα διαδικτυακά μαθήματα ήρθαν για να μείνουν και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Πέρα απο το προφανές, που είναι το ποιοτικό τους περιεχόμενο και η εκπαιδευτική τους αξία, τα μαθήματα αυτά πρέπει να έχουν και άλλα χαρακτηριστικά που θα τα κάνουν ευχάριστα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα "δευτερεύοντα" χαρακτηριστικά είναι αυτά που "τραβούν" το μάτι πρώτα και κρατούν τους μαθητές κάθε ηλικίας. 

Ενημέρωση: 21-10-2020 11:29 | Περισσότερα...

Όλοι οι εκπαιδευτικοί ξέρουν να ξεχωρίζουν τα ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι κάποιο παιδί στην τάξη τους μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που αφορά την ψυχική του υγεία. Οι κινήσεις του ή η έλλειψη αυτών, ο τρόπος συμπεριφοράς του, ο τρόπος που μιλάει και αλληλεπιδρά με τους συμμαθητές του είναι σημάδια που ένας δάσκαλος μπορεί να δει έγκαιρα και να προλάβει τα χειρότερα. 

Ενημέρωση: 15-10-2020 08:20 | Περισσότερα...

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να μάθει ένα παιδί πώς θα είναι και πώς θα παραμείνει ασφαλές κατά την παρουσία του στο διαδίκτυο. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, που όλο και περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρονται στον διαδικτυακό χώρο αναγκαστικά, είναι απαραίτητο να μάθουν τα παιδιά, με απλό τρόπο, πώς θα παραμείνουν ασφαλή. 

Ενημέρωση: 08-10-2020 09:06 | Περισσότερα...

Στις μέρες μας η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι πλέον μία κανονικότητα σε κάθε ηλικία και σε κάθε γνωστικό αντικείμενο. Όμως δεν διέπει τους ίδιους κανόνες, περιορισμούς και ελευθερίες  και ενέργειες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μαθητών/τριών.

Ενημέρωση: 06-10-2020 06:48 | Περισσότερα...

Στους καιρούς που ζούμε, που δεν ξέρουμε τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλες οι λεπτομέρειες παίζουν ρόλο. Αυτές οι λεπτομέρειες θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε πιο εύκολα στις νέες συνθήκες και να καταφέρουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. 

Ενημέρωση: 17-09-2020 08:25 | Περισσότερα...

Τα έχει φέρει έτσι η τύχη που είστε ακόμα κολλημένοι σε κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα με τα μικρά σας, είτε αυτή λέγεται zoom είτε κάτι άλλο; Κάπως πρέπει να τα απασχολήσετε και να τα διασκεδάσετε, αλλά να τους μείνει και κάτι; Εδώ σας έχουμε τη λύση! Γιατί παιχνίδια, και μάλιστα διασκεδαστικά, μπορείτε να παίξετε και εξ' αποστάσεως!

Ενημέρωση: 09-09-2020 16:49 | Περισσότερα...

Μπορεί να καταλήξαμε ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά, αλλά αν κάτι μας έμαθε η προηγούμενη σχολική χρονιά είναι ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα! Ακόμα και για να γυρίσουμε και πάλι στη μέση της χρονιάς στη διαδικτυακή διδασκαλία ή ακόμα και να συνδυάσουμε τις δύο μεθόδους. 

Ενημέρωση: 03-09-2020 08:18 | Περισσότερα...

Η πανδημία ανέτρεψε πολλά από τα πράγματα που είχαμε για δεδομένα, όπως τον τρόπο που διδάσκουμε τα μαθήματά μας και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους μαθητές μας. Άλλωστε, έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το πώς διδάσκονται τα διάφορα μαθήματα εξ' αποστάσεως, ποιες πλατφόρμες είναι καλύτερες και ποιος τρόπος είναι πιο αποδοτικός. 

Ενημέρωση: 20-08-2020 07:53 | Περισσότερα...

Πλησιάζοντας το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών  σε κάθε χώρα σχεδιάζονται και προγραμματίζονται τα μέτρα που θα κληθούν να λάβουν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί για την ασφαλή επιστροφή τους στο σχολείο και την αποφυγή διασπορά τους Covid-19.

Η χρήση της μάσκας στη σχολική αίθουσα είναι ένα μέτρο που μάλλον θα κληθεί η εκπαιδευτική κοινότητα να υιοθετήσει. Βασικός προβληματισμός είναι αν η χρήση της μάσκας είναι εφικτή από παιδιά μικρότερων ηλικιών.

Ενημέρωση: 11-08-2020 13:43 | Περισσότερα...

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης γονείς και κηδεμόνες ή μεγαλύτερα αδέρφια κλήθηκαν να αναλάβουν τον ρόλο του εκπαιδευτικού στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊου. Μέσα από τη διαδικασία της εξ αποστάσεως αλλά και της σύγχρονης διδασκαλίας συχνά οι γονείς παραδέχτηκαν πως δυσκολεύτηκαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό αυτής της κατάστασης και να κατανοήσουν πλήρως ποιος είναι ο ρόλος τους.

Ενημέρωση: 28-07-2020 07:19 | Περισσότερα...

Μπορεί κάποιος να συναντήσει τον ρατσισμό σε όλα τα μέρη του κόσμου. Τώρα είναι σε έξαρση στην Αμερική αλλά κάλλιστα μπορεί να τον συναντήσει κανείς και στην Ελλάδα, δίπλα του. Μετά τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν, τις διαμαρτυρίες, τα επεισόδια, είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί ανά τον κόσμο να μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους αυτόν τον θυμό που έχουν να τον διοχετεύουν σε δράσεις που θα βοηθήσουν το κοινωνικο σύνολο αλλά και τους ίδιους. 

Ενημέρωση: 18-06-2020 08:16 | Περισσότερα...

Το 2020 είναι μια χρονιά που μας έχει δοκιμάσει και ακόμα δεν έχει φτάσει καν στο τέλος της! Μας έχει δοκιμάσει και γενικά σαν ανθρωπότητα αλλά και ειδικότερα σαν εκπαιδευτικούς, με όλες τις απότομες αλλαγές που έφερε και την αναγκαστική προσαρμογή στις νέες συνθήκες της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα προβλήματα που προέκυψαν αλλά και ανακαλύφθηκαν πολλά, τα κενά ακόμα περισσότερα και τελικά οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες αναρωτιούνται πώς θα είναι το μέλλον στο επάγγελμά τους. 

Ενημέρωση: 11-06-2020 06:38 | Περισσότερα...
 Σελ. 4 από 50: << < > >>