Πηγές: Άρθρα

Η εκπαιδευτικός Alison Stone καταθέτει την εμπειρία της για το πως η δημιουργία προπαρασκευαστικών βίντεο στα μαθήματα των φυσικών επιστημών συντέλεσε στο να διατηρήσει το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών της αλλά και πως μπόρεσε με αυτό τον τρόπο να δώσει περισσότερο χρόνο πειραματισμών στις ομάδες μαθητών/τριών την ώρα των πειραμάτων στο εργαστήριο του σχολείου.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης ήταν γρήγορες και μεγάλες. Η τεχνολογική εξέλιξη, που έτσι και αλλιώς τρέχει μπροστά από εμάς, σε συνδυασμό με την πανδημία μας έφεραν μπροστά σε εμπόδια αλλά και ευκαιρίες που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούσαμε ότι θα αργήσουμε πολύ να δούμε.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές μας εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται και στον πραγματικό κόσμο, πέρα από θεωρητικές γνώσεις που, όμως, είναι και αυτές απαραίτητες. Είναι επίσης απαραιτητο οι εμπειρίες που προσφέρουμε στους μαθητές μας να έχουν σημασία, να είναι αυθεντικές και να φεύγουν από τα κλασικά μαθήματα που κάνουμε σε μία σχολική τάξη.

Υπάρχει άραγε κάτι που συνδέει ένα μαγειρικό reality με μία σχολική τάξη; Τι μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο τηλεοπτικό πρόγραμμα και μάλιστα σε έναν εκπαιδευτικό; Και όμως! Αν κάποιος το δει με ανοιχτό μυαλό τότε συνειδητοποιεί πόσα πολλά μπορεί να πάρει από αυτό. Και αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού, ότι μπορεί να πάρει ιδέες ακόμα και από το πιο φαινομενικά άκυρο πράγμα για να μπορέσει να βοηθήσει τους μαθητές του.

Τα θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και μάλιστα έχει πλέον φανεί ότι πολλά από τα προβλήματα μπορούμε να τα λύσουμε (ή έστω να βοηθήσουμε στη λύση τους) και εμείς οι ίδιοι. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι και αυτό της ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση, παρόλο που είναι πολύ παλιό θέμα, φαίνεται να μην είναι πολύ καθαρό στο πώς πρέπει να γίνεται σωστά για να έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Το να διδάξει ένας εκπαιδευτικός στους μαθητές του την έννοια της καινοτομίας και, πιο σημαντικά, να προχωρήσει και στην ίδια την καινοτομία είναι πολύ πιο εύκολο από όσο περιμένει κανείς. Γιατί η καινοτομία κρύβεται στα απλά και καθημερινά πράγματα που απλά επιλέγουμε να τα δούμε με διαφορετική ματιά και να τα χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο.

Αφού το διαδίκτυο είναι η πραγματικότητά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τα παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτό, πρέπει όλοι να είμαστε σίγουροι ότι τους δίνουμε τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε έρθει στον δρόμο τους.

Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε το σχολείο μόνο με τα μαθήματα, τις γνώσεις και τις δεξιότητες. Η "δουλειά" του σχολείου όμως δεν θα πρέπει να περιορίζεται εκεί καθώς είναι πολύ πιο σημαντική. Καλλιεργεί, ανάμεσα σε άλλα, και τις σχέσεις ανάμεσα στους μαθητές μας αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που συνυπάρχουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον.
Η πλατφόρμα Tik Tok είναι ευρέως διαδεδομένη και αγαπητή στους νέους και έφηβους. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αυτοδημιούργητων βίντεο. Αυτή ακριβώς την προτίμηση επιχείρησαν να «εκμεταλλευτούν» και οι εκπαιδευτικοί στους καιρούς της πανδημίας και μέσα στο μέσο αυτό να δημιουργήσουν το εκπαιδευτικό υλικό τους για την εξ αποστάσεως.

Η ταχύτητα με την οποία πλέον έρχονται αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας είναι τρομακτική. Εκεί που συνηθίζουμε τη μία, έρχεται η επόμενη η οποία ανατρέπει όλα όσα ξέρουμε. Με την πανδημία του κορωνοϊού και τις αναγκαστικές αλλαγές που επέφερε σε όλη μας τη ζωή, η εκπαίδευση φαίνεται να περνάει με τη σειρά της μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της, προσπαθώντας να βρει νέους τρόπους να αντέξει και να συνεχίσει να παράγει το έργο που πρέπει.

Από τα μεγαλύτερα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων είναι η αφηρημάδα, η αναβλητικότητα, η διάσπαση προσοχής των μαθητών τους και πολλά άλλα. Αυτά έτσι και αλλιώς έχουν να τα αντιμετωπίσουν και στις τάξεις διά ζώσης, φανταστείτε σε τι βαθμό έχουν να τα αντιμετωπίσουν στις διαδικτυακές τάξεις. Και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, μπορεί να τα κάνουν και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί!

Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αλλά πολύ περισσότερο στα πανεπιστήμια, διαπιστώνουν ότι το πιο δύσκολο ίσως πράγμα μέσα στις αίθουσες είναι να κρατήσεις το ενδιαφέρον των μαθητών/φοιτητών ώστε να συμμετάσχουν στο μάθημα αλλά και στις συζητήσεις.

Η παρούσα σχολική αλλά και ακαδημαϊκή χρονιά στο σύνολό της έχει διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής διαδικασία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η διδασκαλία και η μάθηση χαρακτηρίζεται ως μία διαδικασία κοινωνικής αλληλεπίδρασης αλλά και βιωματικής εμπειρίας και επαφής με τους εκπαιδευτικούς και τους /τις μαθητές/τριες να βρίσκονται σε μία δύσκολη θέση να προσπαθούν να συγκεράσουν τη βίωση της μάθησης και την εξ αποστάσεως διδασκαλία.