Πηγές: Εργαλεία
Και φέτος το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δημιούργησε και δημοσιεύει μέσα από την ιστοσελίδα www.saferinternet4kids.gr νέο ψηφιακό υλικό για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» μέσα στην τάξη ή και στο σπίτι. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της παραπληροφόρησης και των διαδικτυακών παιχνιδιών. Μέσα από σχέδια μαθημάτων, κουίζ, βίντεο, αφίσες, παραμύθια και φυλλάδια δραστηριοτήτων μαθητές κάθε ηλικίας επιμορφώνονται και υιοθετούν έναν κώδικα αξιών που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους αναδυόμενους κινδύνους από τη χρήση της τεχνολογίας.
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι πλέον αρκετά κοντά ώστε να αρχίζουμε να συγκεντρώνουμε όσα χρειαζόμαστε, να σχεδιάζουμε τα μαθήματά μας και να οργανώνουμε δραστηριότητες. Μπορεί λοιπόν να έχουμε ιδέες για νέα πράγματα, μπορεί όμως και να θέλουμε να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας σε πράγματα που έχουμε ήδη κάνει αλλά με τα οποία έχουμε καιρό να ασχοληθούμε!
Μήπως σκέφτεστε με τη νέα σχολική χρονιά να αξιοποιήσετε το εργαλείο των κόμιξ στη διδασκαλία σας; Αν ναι, αυτό το άρθρο είναι για εσάς!
Στο πλαίσιο του έργου «Youth PB Accelerator» (Erasmus +), το Ίδρυμα SocLab, μαζί με μια ομάδα εταίρων από την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιμελήθηκαν την έκδοση ενός οδηγού για όσους ενδιαφέρονται για τους συμμετοχικούς προϋπολογισμούς των νέων και των σχολείων.
Το Canva είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που, ακόμα και στη δωρεάν εκδοχή του, προσφέρει μεγάλη ευκολία στους χρήστες για να δημιουργήσουν παρουσιάσεις, βίντεο, infographics, αφίσες κοκ. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο και εύκολο στη χρήση και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ αξιόλογο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς ή και για τους ίδιους τους μαθητές ή φοιτητές.
Η συμμετοχή των πολιτών μέσα από πλατφόρμες και συνεργατικά εργαλεία είναι μία νέα μορφή συμμετοχής και συνδρομής στα κοινά. Η διατύπωση γνώμης, σχολίων, παραπόνων ή προτάσεων απευθύνεται κυρίως σε ενηλίκους με σπάνιες περιπτώσεις να ζητείται η γνώμη παιδιών και εφήβων.
Είναι γεγονός πως νέα εργαλεία και εφαρμογές μετατρέπουν την τάξη ή το σπίτι σε ένα μικρό εργαστήριο προσομοίωσης και μελέτης φυσικών φαινομένων, πειραμάτων αλλά και γεωγραφικών χαρτών. Τα εργαλεία αυτά ενίσχυσαν την ενεργητική μάθηση και την έμφυτη διερεύνηση των μαθητών/τριών δίνοντάς τους ευκαιρίες για συγκριτικές μελέτες και πειραματισμούς.
Μια νέα δωρεάν καινοτόμος τεχνολογία που έρχεται στην Ελλάδα μέσω της Ανοιχτής γραμμής καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υποστηρίζει τα θύματα μη συναινετικού διαμοιρασμού εικόνας ή βίντεο στον κυβερνοχώρο.
Η χρήση ψηφιακών εργαλείων στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι πλέον μία πραγματικότητα αλλά και μία πρόκληση που την εποχή της πανδημίας απέδειξε πως μπορεί να αποτελέσει έναν άλλο αλληλεπιδραστικό τρόπο μάθησης και διδασκαλίας. Την τελευταία διετία πολλά εργαλεία ανάπτυξης και χρήσης περιεχομένου χρησιμοποιηθήκαν από εκπαιδευτικούς και πολλά από αυτά καθιερώθηκαν μέσα από τη γενικευμένη χρήση τους.
Τα μαθηματικά από τα πρώτα μαθητικά χρόνια μοιάζει να δυσκολεύουν αλλά και να δημιουργούν άγχος στους /στις μαθητές/τριες. Στην ουσία όμως τα μαθηματικά είναι η καθημερινότητά μας αλλά και μία σειρά από γρίφους και παιχνίδια που συνήθως δεν συνειδητοποιούμε πως επιλύουμε. Είναι επομένως σημαντικό από την αρχή της εκπαιδευτικής πορείας του παιδιού να μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα μαθηματικά ως ένα παιχνίδι.
Χρησιμοποιήστε αυτό το διδακτικό εργαλείο-εργαλειοθήκη για να διδάξετε τις μαθήτριες και τους μαθητές σχετικά με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και της UNICEF να βοηθούν ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Αφρική.
Η πανδημία ήταν μια αποκάλυψη για το πόσο τα τεχνολογικά εργαλεία όλων των ειδών μπορούν να...σώσουν την παρτίδα! Εξίσου μεγάλη αποκάλυψη ήταν και η ευκολία με την οποία τα μικρότερα παιδιά, του δημοτικού ας πούμε, προσαρμόστηκαν πολύ πιο εύκολα από τους μεγαλύτερους στη μετάβαση αυτή καθώς κυριολεκτικά "γεννήθηκαν μέσα" στην τεχνολογία.
Κοντεύει σιγά σιγά η έναρξη του νέου σχολικού έτους και σίγουρα όλοι μας αναζητούμε νέες ιδέες, νέα εργαλεία για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο ενδιαφέρον το μάθημα και πιο αποδοτικό για τους μαθητές μας.