Το πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.com


Παλαιότερα όνειρο ζωής πολλών νέων αλλά και των οικογενειών τους ήταν η επιτυχία σε κάποια επιστημονική σχολή. Η λογική συνέχεια της εκπαιδευτικής πορείας του φοιτητή η επιτυχή ολοκλήρωση της σχολής του, η απόκτηση του πτυχίου και...τέλος η εκπαίδευση. Ισχύει το ίδιο σήμερα;
Διατηρούν την αίγλη τους οι πανεπιστημιακές σπουδές και οι πανεπιστημιακοί τίτλοι;
Και τέλος συνεχίζει να αποτελεί το πανεπιστήμιο προνόμιο λίγων που δεν χρειάζεται να δουλεύουν;
Στο άρθρο του ο Nathan Furr αναλύει τον τρόπο που το πανεπιστήμιο λειτουργεί στην εποχή μας.
Σύμφωνα με το άρθρο του αλλά και την έρευνα που παρουσιάζει μέσα από αυτό σχολιάζει την πανεπιστημιακή γνώση και κατά πόσο αυτή εξασφαλίζει την επαγγελματική ανεξαρτησία και αυτονομία του φοιτητή.
Με τον τίτλο πως το Πανεπιστήμιο είναι "νεκρό" ο Furr αναλύει περαιτέρω τους λόγους που στην εποχή μας αυτή η άποψη δεν φαντάζει ακραία.
Στην σημερινή εποχή η πανεπιστημιακή γνώση δεν θεωρείται ως προνόμιο των λίγων αφού η γνώση μέσω του διαδικτύου φτάνει παντού.
Πολλοί νέοι πιστεύοντας πως μπορούν να αυτοδιδαχθούν τα πάντα αναζητούν τη γνώση και την εξειδίκευση μακριά από το πανεπιστήμιο και αυτό πολλές φορές έχει ένα επιτυχές αποτέλεσμα, ωστόσο δεν είναι και η ενδεικτικότερη λύση, αφού όντως δεν μπορούμε να διδάξουμε στον εαυτό μας τα πάντα μέσω της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης.
Επιπλέον, η διαδεδομένη άποψη πως ότι γνώση αποκομίζει κανείς στο πανεπιστήμιο έξω στον πραγματικό κόσμο της εργασίας είναι κάτι θεωρητικό και άχρηστο συνεχίζει να ενισχύει την άποψη εκείνων που υποστηρίζουν πως τα πανεπιστήμια δεν έχουν να προσφέρουν πια κάτι.
Ποιος είναι όμως ο ρόλος του πανεπιστημίου με την εξάπλωση της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης;
Όταν όλο και περισσότεροι στρέφονται σε μαθήματα μέσω διαδικτύου το Πανεπιστήμιο μπορεί να διατηρηθεί στη σημερινή του μορφής;
Σίγουρα το πανεπιστήμιο πρέπει να εναρμονιστεί με τον 21ο αιώνα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας γενιάς ωστόσο σίγουρα έχει ακόμα πολλά να προσφέρει ακόμα και με διαφοροποιημένο και εξελιγμένο χαρακτήρα.


Ενημέρωση: 01-07-2011 19:35 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα