Πηγές: Σεμινάρια
Τα MOOC είναι μία διαδεδομένη μορφή κατάρτισης και επιμόρφωσης η οποία κερδίζει τον τελευταίο καιρό την προτίμηση μεγάλου κοινού αφού τους παρέχει την ελευθερία διαχείρισης της ύλης στον δικό τους χρόνο. Η Europeana, μια πλατφόρμα με εκατομμύρια αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς από χιλιάδες ιδρύματα εντός και εκτός Ευρώπης , παρέχει πολύγλωσσο περιεχόμενο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι/-νες μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση για την υλοποίηση δραστηριοτήτων μικτής μάθησης.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.
To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης που σε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον ενώνει εκπαιδευτικούς, μαθητές, μαθήτριες που εργάζονται σε σχολεία των συμμετεχουσών Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν σχέδια, να μοιραστούν προβληματισμούς και καλές πρακτικές ως μέλη μίας ενεργής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη.
Η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση είναι πολύπλοκη και για να επιτύχει απαιτείται μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική που θα καλύπτει όλους τους τομείς ενός σχολείου. Το δωρεάν διαδικτυακό μάθημα «Δημιουργία μιας σχολικής ψηφιακής στρατηγικής» θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων να πάρουν μια εικόνα της τρέχουσας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών από το σχολείο τους και να χαράξουν μια πορεία βελτίωσης, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μια ψηφιακή στρατηγική για το σχολείο.
Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning στην Ελλάδα, σε συνεργασία με 8 ελληνικούς φορείς, στο πλαίσιο της επαγγελματικής βελτίωσης των eTwinners, θα υλοποιήσουν κατά το σχολικό έτος 2021-2022 διαδικτυακά μαθήματα που έχουν ως αντικείμενο την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0, της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των κινητών συσκευών για την υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων σε έργα eTwinning και την ενσωμάτωσή τους στη διδασκαλία των μαθημάτων. Τα εργαλεία και οι υπηρεσίες που παρουσιάζονται στα σεμινάρια είναι είτε ελεύθερο λογισμικό είτε διατίθενται δωρεάν.
Tο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ σε συνεργασία με την Google εγκαινιάζει μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους σε καίρια θέματα ασφαλούς πλοήγησης για τα παιδιά.
Η εκστρατεία «Ding Dong – Έτοιμοι για το Green Challenge!» του Green Trip, από το τμήμα Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται στις σχολικές τάξεις των Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας. Με τους νέους να βγαίνουν στους δρόμους σήμερα για να απαιτήσουν κλιματική δράση, η εκστρατεία έχει στόχο να προβάλλει υφιστάμενες πράσινες λύσεις, να ενθαρρύνει τους νέους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πράσινη αλλαγή και να προωθήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.
Από την ανακοίνωση της ΕΛ/ΛΑΚ:
Στο Google Summer of Code (GSoC) μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές που έχουν γνώσεις προγραμματισμού και οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν σε έργα ανοιχτού λογισμικού. Οι φοιτητές που θα επιλεγούν θα εργαστούν για 3 μήνες το καλοκαίρι στο έργο ανοιχτού λογισμικού που θα επιλέξουν να συνεισφέρουν και θα χρηματοδοτηθούν με 1.800$, μετά από μηνιαία αξιολόγηση.
Ένα νέο Ευρωπαϊκό Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (MOOC) με αντικείμενο την Αναλυτική Εκπαιδευτικών Δεδομένων (Educational Data Literacy) και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την υποστήριξη της διδασκαλίας ψηφιακών μαθημάτων και μαθημάτων που εφαρμόζουν την Αντεστραμμένη Διδασκαλία, προσφέρεται δωρεάν από την 1η Μαρτίου.
Στις 6 και 7 Μαρτίου 2021, τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου διοργανώνουν, την 11η διημερίδα «Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη», διαδικτυακά αυτή τη φορά λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε όλοι αυτή την περίοδο. Η θεματική της διημερίδας επικεντρώνεται στη χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η χρήση του διαδικτύου είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη και απαραίτητη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέφερε ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την εργασία. Οι γονείς ιδιαίτερα κλήθηκαν να βοηθήσουν αλλά και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους στη διαδικασία της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε από τον προηγούμενο Μάρτιο έχει μετατρέψει την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία σε μία καθημερινότητα και αναγκαιότητα. Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες προσπαθούν να ισορροπήσουν και να προσαρμοστούν όσο καλύτερα γίνεται στις συνθήκες αυτές. Σε αυτή την ομαλή μετάβαση από τη δια ζώσης εκπαίδευση στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως είναι βασικό να συνδράμουν εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς.
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διοργανώνουν στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2020 το 4ο Συνέδριο MoodleMoot το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους σε αυτή τη φόρμα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020.