Πηγές: Σεμινάρια
Η Εθνική Πρωτοβουλία για την Ανοικτή Επιστήμη (ΕΠΑΕ), ανακοινώνει τη διοργάνωση του Τρίτου Συμποσίου για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2024, 10:00-18:00, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”.
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διοργανώνουν στις 13 & 14 Δεκεμβρίου 2024 το 8ο Συνέδριο MoodleMoot το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 1 Δεκεμβρίου 2024 στο https://pretalx.ellak.gr/moodlemoot-2024/cfp
Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (www.epe.org.gr) ξεκινάει τον Δ’ κύκλο ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, χωρίς οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης, ένας από τους βασικούς σκοπούς της λειτουργίας της είναι η προώθηση της γνώσης και χρήσης των πληροφορικών αγαθών από το κοινωνικό σύνολο και η εξάλειψη της τεχνοφοβίας και του “αναλφαβητισμού” στην Πληροφορική.
Με στόχο να μεγαλώσει την κοινότητα των 20.000 μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα που έχουν ήδη γνωρίσει τα μυστικά των ζωτικών οργάνων παρέα με τους «Οργανούληδες», το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στα Δημοτικά σχολεία από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, επιστρέφει στις τάξεις.
To έργο Ειδική Αγωγή STEAM Academy (SpicE), σε συνεργασία με το Scientix, παρουσιάζει ένα νέο MOOC «STEAM Education for All Learners: Incorporating STEAM and Inclusive Education Practices in Everyday Teaching».
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ ανακοινώνει με χαρά την προσθήκη επτά νέων μαθημάτων στην πλατφόρμα της «Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων». Αυτή η ενίσχυση συμβάλλει στην προώθηση της ανοιχτότητας και του ΕΛ/ΛΑΚ, καθώς και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων.
To EIT Health ξεκινάει και φέτος το πρόγραμμα HelloAI με στόχο να εκπαιδεύσει φοιτητές, νέους ερευνητές και επαγγελματίες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις από τον τομέα της υγείας και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, και να τους προετοιμάσει για τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και πιο εμφανείς, η σημασία της κλιματικής εκπαίδευσης γίνεται ακόμα πιο κυρίαρχη. Ως υποστηρικτές της πρώτης γραμμής για τη γνώση και την αλλαγή, οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των προοπτικών και των ενεργειών των μελλοντικών γενεών
Πόσο «κοντά» νιώθετε στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ); Το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνει ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό φεστιβάλ που στοχεύει στη γνώση, την κατανόηση και τη χρήση αλγοριθμικών τεχνολογιών, δεδομένων και λογισμικού, βάζοντας στο επίκεντρο τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από το επίπεδο των τεχνολογικών τους γνώσεων.
Σε αυτό το διαδραστικό διαδικτυακό σεμινάριο, θα συζητηθεί η φύση των ζητημάτων κυβερνοεκφοβισμού μεταξύ των νέων, παράλληλα με στρατηγικές για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν ριζικά τον τρόπο που διδάσκουμε και μαθαίνουμε στην ψηφιακή εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης θέτει μια σειρά από προσδοκίες, προκλήσεις και απαιτήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά στη διδασκαλία μας. Αξιοποιώντας τη δυναμική των HyperDocs και του Καθολικού Σχεδιασμού για τη Μάθηση, το MOOC αυτό παρουσιάζει ένα σύγχρονο διδακτικό μοντέλο που μπορεί να μας βοηθήσει να συνδυάσουμε το περιεχόμενο του μαθήματός μας με ψηφιακά εργαλεία και καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο και συμπεριληπτικό περιβάλλον μάθησης που λαμβάνει υπόψη του εκ των προτέρων τις ανάγκες όλων των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Το έργο WeOpenGov: Δίκτυο Κοινωνίας Πολιτών – Δημόσιων Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, στοχεύει στη δημιουργία ενός πανελλαδικού μόνιμου πλήρως λειτουργικού Δικτύου Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, προερχόμενων από την κοινωνία πολιτών, δημόσιους φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, κατά τα πρότυπα των φόρουμ πολυμερούς συνεργασίας της Σύμπραξης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (OGP).
O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, η Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής , την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ , τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης eTwinning και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» διοργανώνουν το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στις Αίθουσες Πολυμέσων στην Πολυτεχνειούπολη ΕΜΠ Ζωγράφου μια Ημερίδα για την Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση.