Πηγές: Ιστοχώροι

Τα μαθηματικά από τα πρώτα μαθητικά χρόνια μοιάζει να δυσκολεύουν αλλά και να δημιουργούν άγχος στους /στις μαθητές/τριες. Στην ουσία όμως τα μαθηματικά είναι η καθημερινότητά μας αλλά και μία σειρά από γρίφους και παιχνίδια που συνήθως δεν συνειδητοποιούμε πως επιλύουμε. Είναι επομένως σημαντικό από την αρχή της εκπαιδευτικής πορείας του παιδιού να μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα μαθηματικά ως ένα παιχνίδι.

Η πανδημία του COVID μας έχει στερήσει πολλά, ειδικά ό,τι έχει να κάνει με τη διαπροσωπική επαφή και την κινητικότητα. Το κλείσιμο το σχολείων, ή ο συνεχής κίνδυνος να συμβεί αυτό, έχει βάλει σε πάγο τις σχολικές εκδρομές, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στερούνται πολύτιμες και διασκεδαστικές εμπειρίες.

Είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά, ακόμα και τα πιο μικρά, να περιηγηθούν στο διαδίκτυο και να δουν όλες τις σελίδες και το περιεχόμενο που υπάρχει σε αυτό. Ακόμα και αν τους το "απαγορεύσουμε" με κάποιον τρόπο, θα βρουν τον τρόπο να μας...προσπεράσουν και να κάνουν αυτό που θέλουν. Πώς λοιπόν μπορούμε να τα προστατέψουμε;

Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει και οι διακοπές φτάνουν σιγά σιγά προς το τέλος τους! Σιγά σιγά αρχίζει λοιπόν και η οργάνωση για τη νέα σχολική χρονιά, για τα πράγματα που θα διδάξουμε στους μαθητές μας και πώς θα κάνουμε την όλη διαδικασία της εκπαίδευσης και της μαθησης πιο διασκεδαστική!

Με πληροφορίες από τον ιστοχώρο της ΕΛ/ΛΑΚ
Η πλατφόρμα Historiana είναι ένας ανοιχτός, διαδικτυακός πόρος για εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές τεχνολογίες για να διδάξουν ιστορία. Προσφέρει δωρεάν ιστορικό περιεχόμενο, έτοιμες προς χρήση μαθησιακές δραστηριότητες, και καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία από εκπαιδευτές ιστορίας σε όλη την Ευρώπη.

Το School Education Gateway, το οποίο παρουσιάζεται σε 29 Ευρωπαϊκές γλώσσες, είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς, σχολικούς ηγέτες, ερευνητές, επιμορφωτές εκπαιδευτικών, υπεύθυνους χάραξης πολιτικών και άλλους επαγγελματίες που απασχολούνται στη σχολική εκπαίδευση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα (ΠΕΦ) και η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ). Γίνετε μέλος σήμερα για να είσαστε πάντα ενήμεροι αναφορικά με την Ευρωπαϊκή πολιτική και δράση για τα σχολεία!

Ο Ιούνιος, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μήνας αφιερωμένος στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η κοινωνία προσπαθεί (όχι πάντα επιτυχημένα) να ανοίξει και να μην διαφοροποιεί τα μέλη της κοινότητας αυτής, καθώς όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, με ίδια δικαιώματα. Είναι μια προσπάθεια συνεχής, που συναντά συχνά εμπόδια και αντιδράσεις αλλά πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι μονόδρομος. Πρέπει να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να φοβούνται.

Με πληροφορίες από το άρθρο της ΕΛ/ΛΑΚ:
Μια ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για τον κόσμο των βιβλιοθηκών, από την αρχαιότητα έως σήμερα, προσφέρει σε αναγνώστες και ερευνητές το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Ο ιστότοπος «Περί Βιβλιοθηκών» δημιουργήθηκε για να ξεναγήσει τον επισκέπτη σε τόπους, χρόνους και στιγμές της εξέλιξης του θεσμού των βιβλιοθηκών, καθώς και σε φημισμένες, ξεχασμένες ή και άγνωστες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα παιχνίδια, πέρα από τη διασκεδαστική τους πλευρά, έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και για πιο...σοβαρούς σκοπούς! Δεν είναι ανάγκη να αναφερόμαστε σε περίπλοκα παιχνίδια με πολλές πίστες και αυξημένη δυσκολία. Αρκούν απλά παιχνίδια, που προσφέρουν κάποιου είδους προσομοίωση της πραγματικότητας, για να μας ταρακουνήσουν και να μας διδάξουν πράγματα.

(Πληροφορίες από τον ιστοχώρο του UNHCR Greece)
Καθώς ο πληθυσμός των ανθρώπων παγκοσμίως που αναγκάζεται να αφήσει το σπίτι του εξαιτίας της βίας και των συρράξεων ολοένα και αυξάνεται, ο δημόσιος διάλογος γύρω από αυτό το θέμα εντείνεται. Ζητήματα σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κατά καιρούς πρωτοστατούν σε κανάλια, εφημερίδες και το διαδίκτυο, ενώ οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να κατανοήσουν αλλά και να εξηγήσουν στους μαθητές τους το φαινόμενο του αναγκαστικού εκτοπισμού και την πολυπλοκότητά του

Πολλά είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν οι μαθητές σε απλούς κανόνες υγιεινής και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται με τη σκιά του κορωνοϊού πάνω από τα κεφάλια μας.

Σας έχουμε τη λύση! Έναν ιστοχώρο γεμάτο δραστηριότητες για τα παιδιά, για όλες τις ηλικίες, για μάθηση αλλά και για διασκέδαση.

Οι πηγές που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο είναι πραγματικά άπειρες. Μπορούμε να βρούμε ακόμα και το πιο εξειδικευμένο πράγμα που θα μας έρθει στο μυαλό, μπορούμε να βρούμε οδηγίες για οποιαδήποτε ιδέα έχουμε.