Πηγές: Ιστοχώροι

Η ΕΕ επιθυμεί να ακούει τα παιδιά και να συμπεριλαμβάνει τις απόψεις τους στη λήψη σημαντικών αποφάσεων!

Η ψηφιακή εκπαίδευση στην εποχή μας εκτός από αναγκαιότητα λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί και μία νέα πραγματικότητα που ήρθε στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που επέφερε. Στόχος της ψηφιακής εκπαίδευσης είναι η ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών και παράλληλα η ενσωμάτωση και η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική και μαθησιακή λειτουργία.

Η πανδημία της COVID-19 αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα. Η εμπειρία αυτή κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η πληροφόρηση σε θέματα υγείας αλλά και η κατανόηση χρήσης ψηφιακού περιεχομένου τόσο για αναζήτηση πληροφοριών όσο και για τη διασταύρωσή τους.

Το δίκτυο έρευνας δράσης για την εκπαίδευση στην Ιρλανδία (NEARI) είναι ένα δίκτυο για ερευνητές δράσης από όλο τον κόσμο. Φιλοδοξεί να καλλιεργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους επαγγελματίες ερευνητές, ώστε να μπορούν να εμπλέκονται σε κριτικό προβληματισμό και διάλογο, ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας τους.

Το 2022 ανακηρύχθηκε ως «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας», που ουσιαστικά σηματοδοτεί ένα έτος που προωθούνται ζητήματα και ενδιαφέροντα σχετικά με τη στήριξη και την ανάδειξη των νέων που, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, προσέφεραν και αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους.

Η ονομασία TAXEDU προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων TAX-φορος και EDUCATION-εκπαίδευση. Το TAXEDU, λοιπόν, είναι ένα πιλοτικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να ενημερώσει τους νέους πολίτες της Ευρώπης για τη φορολογία και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη ζωή μας.
Οι ιστορίες αποτελούσαν πάντα ένα τρόπο επικοινωνίας, μετάδοσης γνώσης και εμπειριών αλλά και έναν τρόπο καταγραφής και κοινοποίησης καλών πρακτικών. Στη σύγχρονη εποχή των ψηφιακών μέσων και των δυνατότητων που αυτά μας χαρίζουν γίνεται ακόμα πιο εύκολο και πιο εφικτό να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε τις δικές μας ιστορίες.

Το μάθημα της μουσικής είναι έτσι και αλλιώς ευχάριστο, τα παιδιά συνήθως ανυπομονούν και περνούν καλά! Εδώ λοιπόν έρχεται η τεχνολογία για να το κάνει ακόμα πιο ευχάριστο, προσφέροντας ιστοχώρους και εφαρμογές για να μπορέσουμε να διδάξουμε και να μάθουμε μουσική, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Μια εύχρηστη, ηλεκτρονικά εμπλουτισμένη με 2.040 νέες εγγραφές τεκμηρίων και ψηφιακά μετασχηματισμένη υποδομή αποθετηρίου, διαθέτει πλέον το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), για να προβάλει το σημαντικό και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του.

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θέλουν μόνο να καταλάβουν πώς λειτουργεί η ΕΕ, αλλά θέλουν επίσης να κινητοποιηθούν και να πουν τη γνώμη τους για το τι συμβαίνει γύρω τους: είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για ταξίδια στην ΕΕ είτε για εθελοντισμό στο εξωτερικό. Ακολουθεί μια επιλογή υλικού για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς και όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ΕΕ

Το Netflix σίγουρα έφερε τα πάνω κάτω στο πώς βλέπουμε τηλεόραση και κινηματογράφο, καθώς τα έφερε και τα δύο στο σπίτι μας μέσω του υπολογιστή μας, του κινητού μας ή ακόμα και της έξυπνης τηλεόρασής μας. Πλέον, όπου και αν βρισκόμαστε, μπορούμε να δούμε τα αγαπημένα μας προγράμματα, όποτε θέλουμε, με ευκολία.

Τα μαθηματικά από τα πρώτα μαθητικά χρόνια μοιάζει να δυσκολεύουν αλλά και να δημιουργούν άγχος στους /στις μαθητές/τριες. Στην ουσία όμως τα μαθηματικά είναι η καθημερινότητά μας αλλά και μία σειρά από γρίφους και παιχνίδια που συνήθως δεν συνειδητοποιούμε πως επιλύουμε. Είναι επομένως σημαντικό από την αρχή της εκπαιδευτικής πορείας του παιδιού να μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα μαθηματικά ως ένα παιχνίδι.

Η πανδημία του COVID μας έχει στερήσει πολλά, ειδικά ό,τι έχει να κάνει με τη διαπροσωπική επαφή και την κινητικότητα. Το κλείσιμο το σχολείων, ή ο συνεχής κίνδυνος να συμβεί αυτό, έχει βάλει σε πάγο τις σχολικές εκδρομές, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στερούνται πολύτιμες και διασκεδαστικές εμπειρίες.