Παιχνίδια για τα fake news


Κατηγορία: Εργαλεία
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.com


Οι ψευδείς ειδήσεις  ή ο όρος που έχει επικρατήσει καλύτερα τα fake news είναι ιστορίες ή γεγονότα που παρουσιάζονται ως ειδήσεις  είναι όμως κατασκευασμένες  για να παραπλανήσουν ή να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό εμπορικό ή πολιτικό.


Η διασταύρωση των ειδήσεων και η απόκτηση κριτικής στάσης απέναντι σε ποικίλα δημοσιεύματα αποτελεί μία βασική δεξιότητα για τους νέους και όχι μόνο στην εποχή του διαδικτυου και συχνά της παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Cambridge που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2019, τα on line παιχνίδια που έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης λειτουργούν ως πραγματικά «μαθήματα» εναντίον των ψευδών ειδήσεων. Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζονται επτά από αυτά τα παιχνίδια που έχουν στόχο την καλλιέργεια  της κριτικής σκέψης και την ανάπτυξη λογικής και τεχνικών διασταύρωσης των ειδήσεων. 

Παιχνίδια όπως το  BAD NEWS, το BBC iReporter το Fakey και άλλα δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες να να αποφασίσουν ποιες πηγές, ποια σχόλια, ποιες δηλώσεις, ποιες αναρτήσεις και ποιες φωτογραφίες θα εμπιστευτούν για να διαμορφώσουν την παραγωγή ειδήσεων της ημέρας. Σε άλλα παιχνίδια ο χρήστης πρέπει να επιλέξει ποιες ειδήσεις είναι σωστές και ποιες όχι .

Τα απιχνδία αυτά απευθύνονται σε νέους και όχι μόνο ειναι όμως ένα σημαντικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και γονείς προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν λογική διαβάζοντας διάφορες ειδήσεις της επικαιρότητας. Ενημέρωση: 29-07-2019 07:20 | Αρχείο Κατηγορίας Εργαλεία