Τα παιδία παίζει …με γλώσσες προγραμματισμού!


Κατηγορία: Εργαλεία
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Την ανάγκη κάθε παιδί να μάθει τη λογική της γλώσσας προγραμματισμού από μικρή ηλικία εξυπηρετεί η ιδέα της διδακτορικής διατριβής του δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη «Cubes Coding» που συμμετείχε στον διαγωνισμό «Open Education Challenge» και επελέγη μεταξύ των εννέα καλύτερων από ένα σύνολο 600 προτάσεων από 77 χώρες!


Παιδιά ηλικίας τριών ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν την κίνηση ενός ρομπότ χρησιμοποιώντας 44 «έξυπνους» κύβους, οι οποίοι αναπαριστούν διάφορες εντολές και παραμέτρους. Διαμορφώνουν με αυτό τον παιγνιώδη τρόπο μια σειρά εντολών -συνδέοντας τους κύβους μεταξύ τους- έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί σε κίνηση το ρομπότ, μέσω του ελέγχου τεσσάρων αισθητήρων (φωτός, αφής, μέτρησης απόστασης και ήχου). Η καινοτομία της πρότασης έγκειται στο ότι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ρομπότ χωρίς χρήση υπολογιστή, συνδέοντας μόνο τους «έξυπνους» κύβους.


 


Η ιδέα «γεννήθηκε» από την ανάγκη να διδαχθεί ο προγραμματισμός σε μικρά παιδιά και να μπορεί ο εκπαιδευτικός να «εισάγει» παρόμοιες έννοιες και πειραματισμούς σε μικρές ηλικίες με χρήση αντικειμένων που προσομοιάζουν στα παιχνίδια τους.Ενημέρωση: 19-09-2014 09:35 | Αρχείο Κατηγορίας Εργαλεία