Πηγές: Έρευνες

Η πανδημία είναι εδώ, και μετά τον πρώτο καιρό και το πρώτο σοκ, αρχίζουμε να μετράμε τις...πληγές που μας άφησε! Ένα από τα πιο σοβαρά τραύματα το δέχτηκε η εκπαίδευση, με μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς να αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα που υπό άλλες συνθήκες θα ήθελαν μήνες ή και χρόνια για να εισαχθούν σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Πώς επηρέασε όλη αυτή η διαδικασία τους μαθητές;

Οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την αναστολή λειτουργίας των σχολείων σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές εκπαιδευτικό τοπίο τόσο σε μικρότερες όσο και σε μεγαλύτερες τάξεις. Είναι μια περίοδος όπου εκπαιδευτικοί, γονείς, πολιτεία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ευκαιριών και συνθηκών μάθησης καταγράφοντας τις εμπειρίες τους αλλά και τις παρατηρήσεις τους.

Οι προτάσεις για χρήση τεχνολογίας μέσα στις σχολικές τάξεις είναι πολλές και με μεγάλη ποικιλία. Από τις προτάσεις όμως, μέχρι την πραγματοποίησή τους ο δρόμος είναι μεγάλος και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει πόσοι και πώς εφαρμόζουν όλες αυτές τις ιδέες και τί δυσκολίες αντιμετωπίζουν.

Η νέα κατέυθυνση ενσωμάτωησης δραστηριοτήτων STEM αλλά και η διερευνητική διαδικασία της μάθησης αυτής δημιούργησε μία νέ ατάση συνδυασμού τεχνολογίας και δημιουργικών κατασκευών χρηστικού σκοπού.
Ενήλικες αλλά και κυρίως παιδιά δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα στο να "κατασκευάσουν" με απλά υλικά όπως φελός και χαρτόνι χρηστικές και μη συσκευές όπως ένα ρομπότ ή ένα φάρο.

Η ιστορία, η αφήγηση και ακρόασή της έχουν μία ιδιαίτερη δύναμη και επιρροή στην πνευματική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του ανθρώπου. Η ανάγκη να ακούμε και να δημιουργούμε ιστορίες είναι εμφανής από την πρώτη μέρα της ζωής του ανθρώπου.

Οι απόψεις και τα δεδομένα γύρω από την εκπαίδευση και τη μαθησιακή διαδικασία είναι λίγο-πολύ σε κοινή γραμμή και δεν διαφέρουν πολύ το ένα από το άλλο, από την άποψη ότι κανένα δεν φαίνεται ακραίο, "περίεργο" ή παράξενο. Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία που είναι πιο πρωτότυπα, που με την πρώτη ματιά θα μας φαίνονταν "τραβηγμένα".

Η νέα γενιά είναι εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες, θεωρώντας ότι αποτελούν μία αυτονόητη παρουσάι στο πραγματικό τους περιβάλλον. Η χρήση τους από παιδιά, νέους αλλά και βρέφη είναι πλέον γεγονός. Το πως η κάθε γενιά αντιλαμβάνεται τη χρήση αυτή είναι μία παράμετρος που αποτυπώνεται σε διάφορες έρευνες.

Η εκπαίδευση δέχεται αλλαγές και βελτιώσεις όπως άλλωστε είναι φυσικό προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών. Οι μαθητές άλλωστε θα έπρεπε να είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό θα έπρεπε να προτείνουν και να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών πρακτικών.

Είναι βασικό να αναζητηθούν νέοι τρόποι εκπαίδευσης που να απαγκιστρώνονται από την παραδοσιακή διδασκαλία επιτρέποντας στους μαθητές να γίνουν συνδημιουργοί και ενεργοί συμμετέχοντες στη μαθησιακή πορεία.

Είναι γεγονός πως στην επόχή μας από πολύ μικρή ηλικία παιδιά και έφηβοι διαθέτουν κινητό τηλέφωνο δικό τους με σύνδεση στο διαδίκτυο. Τα κινητά τηλέφωνα αν και πολυμεσικέ συσκευές συνήθως θεωρούνται ως διάσπαση στη μαθησιακή διαδικασία και ως εκ τούτου απαγορεύεται η χρήση τους εντός του σχοείου.

Τι γνώμη έχουν άραγε οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές για τη χρήση της τεχνολογίας μέσα στην τάξη, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Θεωρούν ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα από την απλή, παραδοσιακή διδασκαλία;

Από τότε που ξεκίνησε η τεχνολογία να μπαίνει πιο δυναμικά στην τάξη κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας έχουν γίνει και κυκλοφορήσει πολλές έρευνες για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η αλλαγή στις επιδόσεις των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα διχάζονται.

Ο ρόλος της προσχολικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο αναδιαμορφώνεται και απελευθερώνεται από τα τετριμμένα εκπαιδευτικά αναλυτικά προγράμματα, σχεδιάζονται έτσι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που περικλύουν δεξιότητες ζωής, κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και διερευνητικής μάθησης, κυρίως γιατί έρευνες αποδεικνύουν πλέον το καθοριστικό ρόλο του Νηπιαγωγείου στην καλλιέργεια των δεξιοτητων αυτών.