Έρευνα για τη διαδικτυακή ασφάλεια και ιδιωτικότητα των παιδιών στην Ελλάδα
Η Έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την YouGov, την Humankind Research και τη HomoDigitalis τον Μάιο του 2023. αναδεικνύει την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα, εξετάζοντας τις προκλήσεις, τις ανησυχίες και τις συστάσεις των νέων για την ενίσχυση της προστασίας και της ιδιωτικής τους ζωής στο διαδίκτυο.
Συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε υψηλά επίπεδα ανησυχίας μεταξύ των ενηλίκων και των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη υποστήριξης και εφαρμογής ενός ισχυρού κώδικα για την διασφάλιση της ιδιωτικότητας των παιδιών στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει πόσο κρίσιμη είναι η ανάγκη επένδυσης στην ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών, ενήλικων και μη, σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας και ασφάλειας στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας:
- Το 83% των Ελλήνων ανησυχούν για την ιδιωτικότητα των παιδιών στο διαδίκτυο.
- Οι περισσότεροι Έλληνες (71%) εξέφρασαν έλλειψη εμπιστοσύνης στις ψηφιακές πλατφόρμες για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο.
- Η σημαντική πλειοψηφία των Ελλήνων (84%) πιστεύει ότι τα παιδιά έχουν ελάχιστο έλεγχο στον τρόπο συλλογής και χρήσης των δεδομένων τους.
- Οι περισσότεροι Έλληνες (68%) πιστεύουν ότι οι γονείς είναι πρωτίστως υπεύθυνοι για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.\
- Το 76% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι ισχύοντες κανόνες είναι ανεπαρκείς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων των παιδιών και των νέων, ενώ το 38%των Ελλήνων δεν πιστεύει ότι οι πλατφόρμες συμμορφώνονται στους κανόνες και λογοδοτούν στους κανόνες.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστημονικοί υπεύθυνοι συναντήθηκαν με νέους συμμετέχοντες -κάτω των 18- σε τριμελείς ομάδες (focus group), οι οποίες παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις εμπειρίες των τελευταίων στον ψηφιακό κόσμο. Συγκεκριμένα, οι νέοι εξέφρασαν:
- Όταν έμαθαν, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, τις επεμβατικές διαδικασίες συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιούνται διαδικτυακά, οι νεαροί συμμετέχοντες εξέφρασαν σοκκαι υψηλά επίπεδα ανησυχίας για τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που συλλέγονται γι‘ αυτούς, νιώθοντας πως δεν έχουν τον έλεγχο για να σταματήσουν κάτι τέτοιο.
- Αισθάνθηκαν πως το να παρέχουν αδιακρίτως τα δεδομένα τους στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι μονόδρομος, διαφορετικά διακινδυνεύουν την απομόνωση από φίλους, οικογένειες και την κοινωνική τους ζωή στο διαδίκτυο.
- Έλλειψη προστασίας: Θεωρούν τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς ως ανεπαρκείς για την προστασία τους.