Η Wikipedia ενίσταται κατά των συνεισφορών φοιτητών!


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Μια πρόσφατη διαμάχη μεταξύ της Wikipedia και του μεγαλύτερου πανεπιστημίου του Καναδά εγείρει ερωτήματα για το πόσο συνεργατική είναι η εγκυκλοπαίδεια που αυτοπροβάλλεται ως «η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί».


Ο Steve Joordens, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Toronto, παρότρυνε 1.900 φοιτητές που παρακολουθούσαν το εισαγωγικό μάθημα ψυχολογίας του να ξεκινήσουν την προσθήκη περιεχομένου σε σχετικές σελίδες της Wikipedia. Η ανάθεση ήταν εθελοντική, και ο Joordens ήλπιζε ότι η διαδικασία θα ενίσχυε αφενός το σώμα της Wikipedia στο κομμάτι της ψυχολογίας, ενώ παράλληλα θα έκανε τους φοιτητές να κατανοήσουν την ευθύνη τους ως επιστήμονες να μοιράζονται την γνώση.


 


Το σχέδιο όμως του Joordens απέτυχε όταν ο πυρήνας των εθελοντών συντακτών που επιμελούνται το περιεχόμενο της ιστοσελίδας άρχισε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την πληθώρα των εισφορών από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν κατ’ ανάγκη το θέμα ή δεν είναι έμπειροι στην τεκμηρίωση της έρευνάς τους. Οι συζητήσεις στην κοινότητα Wikipedia έγιναν εντονότερες καθώς υπήρξαν ισχυρισμοί ότι τα άρθρα είχαν εσφαλμένες πληροφορίες ή ήταν προϊόν υποκλοπής. Μέλη της κοινότητας μάλιστα ζήτησαν εκτεταμένες απαγορεύσεις στις πανεπιστημιακές διευθύνσεις IP και επέκριναν την πρωτοβουλία του καθηγητή ως περιττό βάρος για την κοινότητα. Ο καθηγητής εξέδωσε ανακοίνωση προς υπεράσπιση των φοιτητών του, λέγοντας πως μόνο σε 33 από τα 910 άρθρα στα οποία συνεισέφεραν εντοπίστηκαν πιθανά προβλήματα.


 


Η έντονη συζήτηση που ακολούθησε αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη χρήση κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην τάξη και εκθέτει τη δύσκολη ισορροπία που υπάρχει. Από τη μία πλατφόρμες όπως η Wikipedia προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες στους φοιτητές να ασχοληθούν με τα θέματα των σπουδών τους και να αισθάνονται ότι συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, από την άλλη πλευρά όμως τα συνεργατικά αυτά δίκτυα δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ηγεσία, με τους συντάκτες της Wikipedia στην προκειμένη περίπτωση να παίζουν σημαντικό ρόλο ως «φύλακες».



Ενημέρωση: 26-04-2013 08:07 (Δημιουργία: 25-04-2013 22:05) | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις