Ο ψηφιακός γραμματισμός εφόδιο για την επαγγελματική αποκατάσταση.


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Στη σημερινή εποχή η έννοια του γραμματισμού και των εφοδίων που προσλαμβάνει κανείς κατά τη διάρκεια των μαθητικών και φοιτητικών του χρόνων, πρέπει να διευρυνθεί. Ήδη το 90% σχεδόν των αγγελιών για δουλειά στις Η.Π.Α. απαιτούν μια κάποια επάρκεια στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών και έτσι οι ψηφιακά εγγράμματοι φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και οικονομικής ευρωστίας.


Δεν είναι όμως μόνο ο επαγγελματικός τομέας που απαιτεί πλέον ευχέρεια στην τεχνολογία. Ο ψηφιακός γραμματισμός είναι ζωτικής σημασίας και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Όσοι δεν εξοικειώνονται με τα ψηφιακά εργαλεία και τις εφαρμογές, είναι πιθανόν να μην έχουν την ίδια μαθησιακή εμπειρία και -στη χειρότερη των περιπτώσεων- να μείνουν πολύ πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτές ακριβώς τις απαιτούμενες ικανότητες πρέπει να λάβουν υπόψη τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, ώστε να «εξοπλίσουν» τους αποφοίτους τους κατάλληλα σε μια ψηφιακή κοινωνία.


 


Έρευνες όμως αποδεικνύουν πως από την πλευρά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δε γίνονται τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα ποσοστό της τάξης του 21% περίπου των φοιτητών, πιστεύουν πως το ίδιο το διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων χρειάζεται περεταίρω εκπαίδευση στις Νέες Τεχνολογίες και τη χρήση τους. Αν οι ίδιοι οι διδάσκοντες δε συμβαδίζουν με τις επιταγές της εποχής πώς είναι δυνατόν να παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια στους σπουδαστές τους;



Ενημέρωση: 16-12-2011 08:33 (Δημιουργία: 16-12-2011 08:30) | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις