Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες θα μείνουν χωρίς βιβλία;
Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.comΟ αριθμός των κολλεγίων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά βιβλία και τα οποία βρίσκονται τη διάθεση των μαθητών βρίσκεται σε άνοδο και συνεχή εξέλιξη και εμπλουτισμό των γνωστών πια "text books".
Αλλά τι γίνεται με τα υπόλοιπα βιβλία που βρίσκονται ανά τις βιβλιοθήκες των περισσότερων πανεπιστημίων; Είναι μία σημερινή αναγκαιότητα καθώς η ψηφιακή επανάσταση έχει αρχίσει η σταδιακή μετατροπή των κλασικών πανεπιστημιακών βιβλιοθηκων σε ψηφιακές;
Σύμφωνα με την κα. Danuta Nitecki, που εργάζεται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Drexel, ο ρόλος και η λειτουργία των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών αλλάζει, ωστόσο συνεχίζει τονίζοντας πως οι πανεπιστημιάκές βιβλιοθήκες δεν "στεγάζουν" απλά βιβλία αλλά "γνώση και μάθηση".
Η Liz Dwyer στο άρθρο της προβληματίζεται για το νέο ρόλο των βιβλιοθηκών και για το αν πρέπει να περάσει όλο το υλικό και ο φυσικός πλούτος που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες σε ψηφιακή μορφή.
Υπάρχει πάντα η άποψη πως η βιβλιοθήκη είναι ένα απαραίτητο στάδιο μελέτης και προετοιμασίας και χώρος που σε πολλούς από εμάς ξυπνάει αναμνήσεις, ωστόσο η σημερινή εποχή και κυρίως η τεχνολογική εξέλιξη είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Τα οφέλη της ψηφιοποίησης των περισσότερων βιβλίων ή κειμένων δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα, αφού εκμηδενίζει τις αποστάσεις, είναι ένα βιβλίο προσβάσιμο άμεσα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και ένα βιβλίο προσβάσιμο σε όλους.
Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο παρακάτω.
Ενημέρωση: 27-12-2011 14:40 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα