Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία το φθινόπωρο


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.com


Η νέα αυτή κατάσταση που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη έχει προκαλέσει τον προβληματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο σε πολιτικούς όσο και σε διεθνείς οργανισμούς υγείας για το πώς θα δημιουργήσουν  οδηγούς λειτουργίας των δομών κοινωνικής δραστηριότητας. Από αυτή την κατάσταση είναι φυσικό πως δεν θα μπορούσε η εκπαίδευση και τα σχολεία να αποτελέσουν εξαίρεση. 


Σε πολλές χώρες τα σχολεία σταδιακά επαναλειτουργούν με νέο τρόπο οργάνωσης και μία νέα πραγματικότητα σε σχέση με τον αριθμό μαθητών/τριών αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής τους μαθήματος . Πολλοί υποστηρίζουν πως η επαναλειτουργία αυτή αποτελεί μία προσομοίωση του τι θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο τίποτα να είναι σίγουρο ακόμα.

Η Emily Tate στο άρθρο της παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια για τη λειτουργία των σχολείων από το φθινόπωρο αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της επόμενης σχολικής χρονιάς συμπεριλαμβάνει την εξ αποστάσεως μάθησης ως μία πραγματικότητα.

Ειδικότερα, προβλέπεται  πως τα βασικά στοιχεία της νέας σχολικής  χρονιάς είναι η άμεση προετοιμασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ήδη από το καλοκαίρι έτσι ώστε ακόμα και αν ξεκινήσει με παραδοσιακές τάξεις δια ζώσης διδασκαλίας να είναι λειτουργικά εύκολη η μετάβαση σε ψηφιακές τάξεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε νέες μεθόδους σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων σε νέο κρούσμα πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το άρθρο η μικτή μορφή μάθησης αποτελεί μία νέα μορφή πρόκλησης που θα πρέπει να ανταποκριθεί η εκπαιδευτική κοινότητα. 



Ενημέρωση: 02-06-2020 06:34 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα