Οι ακτιβιστές του μέλλοντος


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Μέσα στα σχολεία, στις τάξεις, πάντα υπήρχαν εκείνοι οι μικροί μαθητές που ήταν πιο ευαισθητοποιημένοι για διάφορα πράγματα, που έψαχναν πολύ περισσότερο κάποια θέματα, που ήθελαν να μάθουν περισσότερα και να κάνουν ακόμα πιο πολλά. Τώρα, αυτοί οι μικροί ακτιβιστές όχι μόνο έχουν πολλαπλασιαστεί αλλά, με τη βοήθεια του διαδικτύου, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους αντίστοιχους ενήλικες, καθώς μπορούν να οργανωθούν πολύ πιο εύκολα, να επικοινωνήσουν πολύ πιο εύκολα και να κάνουν ακόμα πιο γνωστές τις ιδέες και τα αιτήματά τους. 


Πρόσφατο παράδειγμα οι πορείες για το περιβάλλον σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και στην "απομακρυσμένη" Ελλάδα που συνήθως αργεί να υιοθετήσει οτιδήποτε γίνεται στον κόσμο. Πλέον οι μαθητές είναι συνειδητοποιημένοι, ψάχνουν και μαθαίνουν για τα θέματα που τους αφορούν, για θέματα που τους επηρεάζουν και θα τους επηρεάζουν στο μέλλον αν δεν αλλάξει κάτι. Δεν μένουν όμως εκεί, διεκδικούν και "φωνάζουν", τραβάνε την προσοχή και προσπαθούν να αλλάξουν αυτά που δεν τους φαίνονται σωστά. 

 

Το σχολείο, το πρώτο βήμα αυτών των ακτιβιστών, είναι πολύ σημαντικό να τους δίνει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε αυτός ο ακτιβισμός να πραγματοποιείται σωστά και με ασφάλεια, πρωτίστως για τα ίδια τα παιδιά. Η τεχνολογία είναι στα χέρια τους από τα πολύ μικρά τους χρόνια αλλά η σωστή χρήση της είναι κάτι που το σχολείο πρέπει να διδάξει. Επίσης, το σχολείο είναι αυτό που πρέπει να μεταφέρει στα παιδιά την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, να αναδείξει τα θέματα που υπάρχουν και να τα βοηθήσει να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. 

Ετικέττες: school, technology, activism, teens


Ενημέρωση: 31-10-2019 06:33 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα