Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας των εφήβων και της τεχνολογίας;


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Η συζήτηση σχετικά με την ώρα που περνούν οι έφηβοι μπροστά σε μια οθόνη και πώς αυτή η ενασχόλησή τους επηρεάζει την ψυχική τους υγεία είναι μεγάλη και γίνεται αρκετά χρόνια πλέον. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα αποτελέσματα και τα επιχειρήματα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μια βέβαιη και κοινά αποδεκτή απάντηση για τις επιδράσεις των οθονών στην ψυχολογία των παιδιών αυτών. 


Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των εφήβων που παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα ενώ είναι αυξημένες και οι αυτοκτονίες ειδικά σε κορίτσια 10-14 ετών. Ενώ πολλοί βιάζονται να κατηγορήσουν τα social media γι'αυτήν την κατάσταση υπάρχει μια μερίδα ειδικών που υποστηρίζει ότι αυτός ο "ηθικός" πανικός προκύπτει κάθε φορά που ένα νέο μέσο έρχεται στη ζωή μας. Το ίδιο δηλαδή έγινε και με την τηλεόραση και τα video games, ή ακόμα ακόμα και με τους στίχους των rap τραγουδιών. 

 

Στο σημερινό άρθρο, το οποίο μάλιστα μπορείτε και να ακούσετε, θα διαβάσετε τις γνώμες 3 ειδικών που διαφέρουν μεταξύ τους, κάθε μία με τα επιχειρήματά της. Και ποια είναι τελικά η θέση των γονέων σε όλα αυτά; Σίγουρα όχι να τσακώνονται με τα παιδιά τους! Αντιθέτως να τα ακούν, να συζητούν μαζί τους και να τους μαθαίνουν ότι η σωστή χρήση των μέσων αυτών είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αντίστοιχη περιορισμένη. 

Ετικέττες: technology, screen time, teens, mental health


Ενημέρωση: 29-08-2019 06:37 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα