60 πράγματα που πρέπει να ξέρουν όλα τα παιδιά για το διαδίκτυο


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Το διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών από τα πολύ μικρά τους χρόνια, πολύ πριν μπουν ακόμα σε κάποια σχολική τάξη. Κάποια πράγματα όμως είναι δύσκολα να τα απαγορέψεις και ακόμα πιο δύσκολα να τα αποφύγεις, οπότε η μόνη λύση για να μπορέσουν τα παιδιά μας, οι μαθητές μας, να είναι ασφαλείς στον αχανή κόσμο του διαδικτύου είναι να είναι σωστά ενημερωμένα. Να ξέρουν δηλαδή να ξεχωρίζουν μόνα τους τα σωστά από τα λάθος, τα ακίνδυνα από τα επικίνδυνα. 


Στο σημερινό άρθρο παρουσιάζονται 60 πράγματα που θα έπρεπε να ξέρουν όλα τα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Προφανώς από χώρα σε χώρα, από ηλικία σε ηλικία, από κοινωνία σε κοινωνία αυτά μπορεί να διαφοροποιούνται, αλλά σε γενικές γραμμές αποτελούν μια καλή βάση για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των παιδιών που μπορεί να είναι σωτήρια σε κάποια δύσκολη στιγμή. 

 

Για παράδειγμα τα παιδιά πρέπει να ξέρουν πώς θα παραμείνουν ασφαλή κατά την πλοήγησή τους σε διάφορους ιστοχώρους. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι το διαδίκτυο δεν είναι μόνο τα social media, αλλά είναι και πολλά άλλα (θετικά ή αρνητικά) πράγματα. Πρέπει να μπορούν να ξεχωρίζουν αν κάτι είναι σωστό να το διαμοιράζονται με τους φίλους τους ή όχι. Και φυσικά πρέπει να ξέρουν πώς η "ψηφιακή" ζωή συνδέεται με την πραγματική και πώς οι πράξεις τους διαδικτυακά επηρεάζουν την offline ζωή τους. 



Ενημέρωση: 22-08-2019 06:34 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα