Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες


Κατηγορία: Ιστοχώροι
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


(Πληροφορίες από τον ιστοχώρο του UNHCR Greece)

 

Καθώς ο πληθυσμός των ανθρώπων παγκοσμίως που αναγκάζεται να αφήσει το σπίτι του εξαιτίας της βίας και των συρράξεων ολοένα και αυξάνεται, ο δημόσιος διάλογος γύρω από αυτό το θέμα εντείνεται. Ζητήματα σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κατά καιρούς πρωτοστατούν σε κανάλια, εφημερίδες και το διαδίκτυο, ενώ οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να κατανοήσουν αλλά και να εξηγήσουν στους μαθητές τους το φαινόμενο του αναγκαστικού εκτοπισμού και την πολυπλοκότητά του


Από την άλλη, τα σχολεία σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ευρώπη, φιλοξενούν έναν αυξανόμενο αριθμό μαθητών προσφύγων. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται έτσι αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και αναζητούν εργαλεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων μαθητών τους.

 

Το εκπαιδευτικό υλικό «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες», περιλαμβάνει πηγές και δραστηριότητες που μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για χρήση μέσα στην τάξη για την επεξεργασία θεμάτων σχετικά με τους πρόσφυγες, το άσυλο, τη μετανάστευση και την ανιθαγένεια. Περιλαμβάνει επίσης ξεχωριστές ενότητες με προτάσεις δραστηριοτήτων και οδηγούς για το πώς μπορούμε να καλωσορίσουμε τους μαθητές πρόσφυγες στην τάξη.

 

Οι δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα ή συνδυαστικά με άλλες, με τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και την ομάδα σας και χωρίζονται στις παρακάτω ενότητες:

– Οι λέξεις έχουν σημασία

– Στοιχεία και γραφήματα για τους πρόσφυγες

– Εκπαιδευτικοί οδηγοί

– Καλωσορίζοντας τα παιδιά πρόσφυγες στην τάξη

Ετικέττες: πρόσφυγες, UNHCR


Ενημέρωση: 27-08-2020 08:16 | Αρχείο Κατηγορίας Ιστοχώροι