Σχολική διαμεσολάβηση, μία νέα αντιμετώπιση του εκφοβισμού
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δυστυχώς εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε διάφορα σχολεία της χώρας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι σημαντικό για την εξάλειψή του η εκπαίδευση σε δεξιότητες ενσυναίσθησης και προσωπικής ενδυνάμωσης από πολύ μικρή ηλικία όχι με τρόπο απομνημόνευσης κανόων αλλά με διαδραστικό και ουσιατικό διάλογο.
Το φαινόμενο της σχολικής βίας αλλά και του σχολικού εκφοβισμού απασχολεί εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, σχετικούς φορείς αλλά και την εκπαιδευτική ηγεσία της χώρας. Αποτέλεσμα αυτών των προβληματισμών είναι διάφορες δράσεις όπως η εκπαίδευση των στελεχών της εκπαίδευσης, διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα φορέων και σχολείων.
Το βιβλίο «Η Δώρα και το δώρο της», μιλάει για την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού (bullying), μέσα από τη σχολική διαμεσολάβηση, πρόκειται για την πρώτη έκδοση του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΙΔΕΜΕΔ) στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του με την Εκκλησία της Ελλάδoς για τη σχολική διαμεσολάβηση. Ειδικότερα, η συγγραφή του βιβλίου “Η Δώρα και το δώρο της” εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που έχει αναλάβει το ΙΔΕΜΕΔ και το ΕΒΕΑ για τη διάδοση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών. Η ιστορία του βιβλίου αφορά δύο μαθήτριες του δημοτικού σχολείου, τη Μαρία και την Καρολίνα. Η Δώρα, η νέα γυμνάστρια του σχολείου έχοντας εκπαιδευθεί στη σχολική διαμεσολάβηση αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και τις διαφορές των δύο μαθητριών, και τις βοηθά να επιλύσουν τις διαφορές τους και να επιστρέψει η ομαλότητα στο σχολείο. Δημιουργός της Δώρας, είναι η Αλεξία Κουκκουλλή, Δικηγόρος - Διαιτητής, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών.
Η Δώρα αναπτύσσει μία σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων προς επίτευξη του στόχου. Έχει προγραμματιστεί η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και βιωματικών εργαστηρίων ανά την επικράτεια, η έκδοση βιβλίων και εντύπων, και πολλές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την εκπαίδευση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για την ενδοσχολική βία (bullying) και τις μεθόδους αντιμετώπισής της. Είναι βασικό να αναφερθει πως η δράση χειρίζεται και χρησιμοποιεί τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook ( Η Δώρα έχει προσωπική σελίδα) αλλά και το twitter προκειμένου να κοινοποιηθούν οι προβληματσιμοί, οι νέες δράσεις αλλά και οι συζητήσεις γύρω από το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.