Αν έχεις πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού εικόνων ή βίντεο στο διαδίκτυο και είσαι ανήλικος/η, η υπηρεσία “Take It Down” μπορεί να σε βοηθήσει!
Το Take It Down είναι μια δωρεάν υπηρεσία που μπορεί να βοηθήσει το χρήστη να αφαιρέσει ή να σταματήσει την κοινοποίηση γυμνών, μερικώς γυμνών ή σεξουαλικού περιεχομένου φωτογραφιών/βίντεο, υπό την προϋπόθεση ότι τραβήχτηκαν όταν ήταν σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών. Ο χρήστης μπορεί να διατηρήσει την ανωνυμία του κατά τη χρήση της υπηρεσίας και δε θα χρειαστεί να στείλει τις φωτογραφίες ή τo βίντεο σε κανέναν. Το Take It Down είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από το National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC, USA) και ήρθε στην Ελλάδα μέσω της Ανοιχτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr.
Πώς λειτουργεί αυτή η υπηρεσία:
Το Take It Down δημιουργεί ένα μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα (hash), για κάθε εικόνα που υποβάλλεται. Το hashing μιας εικόνας ή ενός βίντεο είναι η διαδικασία κατά την οποία με την χρήση ενός αλγορίθμου δημιουργείται ένας μοναδικός κωδικός (το hash) για κάθε εικόνα ή βίντεο. Ο κωδικός αυτός ουσιαστικά αποτελεί το «ψηφιακό αποτύπωμα» της εικόνας ή του βίντεο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία του hashing είναι μη αναστρέψιμη. Στη συνέχεια, το Take it Down μοιράζεται το hash αυτό – και όχι την ίδια την εικόνα – με τις συνεργαζόμενες διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε να εντοπίζουν και να διαγράφουν από τα συστήματά τους το προσωπικό σας υλικό. Αυτό γίνεται χωρίς να σταλεί τη φωτογραφία ή το βίντεο σας, παρά μόνο το ψηφιακό αποτύπωμα στο NCMEC. Η υπηρεσία προς το παρόν συνεργάζεται με αρκετές δημοφιλείς πλατφόρμες όπως είναι το Facebook, Instagram, TikTok κ.α. όμως ο κατάλογος των συνεργαζόμενων εταιρειών διαρκώς εμπλουτίζεται.
Για ποιους είναι το Take It Down;
Το Take It Down ευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί ή υπάρχει πιθανότητα να δημοσιευθούν γυμνές, μερικώς γυμνές ή σεξουαλικού περιεχομένου φωτογραφίες/βίντεο τους στο διαδίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τραβηχτεί πριν την ηλικία των 18 ετών. Για παράδειγμα, ίσως είχατε στείλει παλαιότερα μια φωτογραφία σας σε κάποιον και τώρα σας απειλούν ή την έχουν ήδη δημοσιεύσει κάπου. Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι ότι η φωτογραφία σας έχει δημοσιευθεί αλλά επιθυμείτε να αποκλείσετε την πιθανότητα να εμφανιστεί σε συγκεκριμένες συνεργαζόμενες διαδικτυακές πλατφόρμες, αυτή η υπηρεσία μπορεί να σας βοηθήσει.
Τι θα πρέπει να κάνω αν κάποιος με απειλεί ότι θα κοινοποιήσει τη φωτογραφία/βίντεο μου;
Ακόμα και αν έχετε υποβάλλει το ψηφιακό αποτύπωμα της φωτογραφίας ή του βίντεο σας στην υπηρεσία Take it Down, και κάποιος σας απειλεί ή δημοσιεύει περιεχόμενο που σας αφορά στο διαδίκτυο, μπορείτε να υποβάλλετε καταγγελία στη SafeLine.gr ή να απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188.
Και να θυμάστε πάντα ότι δεν είστε μόνοι/ες!
Μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη και κατευθύνσεις από τους εξειδικευμένους ψυχολόγους της Γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ Help-line.gr, δωρεάν στο 2106007686.