Κρατώντας σημειώσεις: Μια "τέχνη" που μας βοηθά να μαθαίνουμε!


Κατηγορία: Εργαλεία
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Το να κρατά κάποιος σημειώσεις, κατά τη διάρκεια της μελέτης του ή του μαθήματος, είναι σημαντικό για το πόσο γρήγορα ή/και εύκολα απορροφά την πληροφορία που σημειώνει. Δεν έχει σημασία αν οι σημειώσεις είναι στο χαρτί ή ηλεκτρονικά σε κάποιο tablet (αν και υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση περί αυτού) καθώς η διαδικασία και μόνο, σύμφωνα με έρευνες, ενεργοποιεί πολλά και διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. 


Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι οι πιο αναλυτικές σημειώσεις είναι και οι καλύτερες για την καλύτερη απορρόφηση της πληροφορίας. Μάλιστα οι σημειώσεις που είναι σαν "χάρτης" δείχνουν να είναι ακόμα πιο αποδοτικές. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν κρατάμε σημειώσεις μόνο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αλλά οποτεδήποτε χρειάζεται να θυμηθούμε κάτι σε μεταγενέστερο χρόνο. Άρα είναι μία ικανότητα, μία δεξιότητα, που δεν χρειαζόμαστε μόνο ως μαθητές ή φοιτητές αλλά και σαν επαγγελματίες αργότερα στη ζωή μας.

 

Είναι χρήσιμο λοιπόν να μάθουμε τους μαθητές μας να κρατούν σημειώσεις με αποδοτικό τρόπο και αυτό μπορούμε να τους το διδάξουμε με διάφορους τρόπους και γι' αυτό, στο σημερινό άρθρο θα βρείτε διάφορα tips όπως επίσης και πολύ ενδιαφέρουσες "στρατηγικές" για διαφορετικούς τρόπους σημειώσεων!

Ετικέττες: notes, school, tablet


Ενημέρωση: 03-01-2023 09:13 | Αρχείο Κατηγορίας Εργαλεία