Ψηφιακό παιχνίδι για τις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων


Κατηγορία: Εργαλεία
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.com


Τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού (serious games) αποτελούν μία μορφή προσομοίωσης συγκεκριμένων καταστάσεων στις οποίες ο παίκτης λαμβάνει ενεργό μέρος, βιώνοντας μία εικονική πραγματικότητα στην οποία καλείται να λάβει αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Η απήχηση των παιχνιδιών αυτών σε παιδιά και εφήβους οδήγησε στην ανάπτυξη τέτοιων παιχνιδιών για την ευαισθητοποίηση γύρω από σύγχρονα περιβαλλοντικά, κοινωνικά  αλλά και ανθρωπιστικά προβλήματα.


Το ψηφιακό παιχνίδι  Youth for Love – the game,  είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι που διαπραγματευεται μέσα από τις προσωπικές επιλογές των παικτών και παικτριών την πρόληψη του εκφοβισμού στα σχέσεις των εφήβων. Στόχος του παιχνιδιού είναι  να ευαισθητοποιήσει έφηβες και έφηβους σε θέματα έμφυλης βίας.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Youth for Love, το οποίο  υλοποιείται σε 4 ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο από την ActionAid Ελλάς, την ActionAid Ιταλίας, την AFOL Metropolitana, το Centrul Parteneriat pentru Egalitate και το University College Leuven-Limburg και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια (Rights, Equality and Citizenship) της Ε.Ε. Το συντονισμό των δραστηριοτήτων του Youth for Love στην Ελλάδα έχει η ActionAid Ελλάς.

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο σε πέντε γλώσσες  και συγκεκριμένα σε ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, ολλανδικά και ρουμανικά. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν έναν χαρακτήρα που τους εμπνέει, να περιηγηθούν στην πόλη και να επιλέξουν το σημείο που θέλουν να ξεκινήσουν. Με την πρώτη τους αυτή επιλογή διαμορφώνουν τη δική τους πορεία και πλοκή μέσα στο περιβάλλον του παιχνιδιού καθώς ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουν, η ιστορία θα εξελιχθεί διαφορετικά για την ηρωίδα ή τον ήρωα.

Το παιχνίδι προβάλλει προβληματικές καταστάσεις για άνισους κανόνες όσον αφορά το φύλο,  καθώς και τις μορφές της  σεξουαλικής και λεκτικής παρενόχλησης.Ενημέρωση: 04-08-2020 13:31 | Αρχείο Κατηγορίας Εργαλεία