Τα social media έχουν αντίκτυπο στο αίσθημα ευτυχίας!


Κατηγορία: Έρευνες
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Ενώ sites όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram δημιουργήθηκαν για τη σύνδεση των χρηστών και την ενίσχυση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, πολλές έρευνες δείχνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο -οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα social media σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να βιώσουν πλήξη ακόμη και μοναξιά.


Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Timothy Wilson, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, έδειξε ότι οι φοιτητές βασίζονται στα social media και την τεχνολογία εν γένει σε νοσηρό βαθμό. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2013 στο New Yorker της Maria Konnikova: «Οι φοιτητές “τρελαίνονται” μετά από λίγα λεπτά σε ένα δωμάτιο χωρίς τα τηλέφωνά τους ή έναν υπολογιστή».


 


Άρθρο στην εφημερίδα The New Yorker εξέτασε διάφορες μελέτες που συνδέουν τη χρήση του Facebook και τη διάθεση και διαπίστωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το site -και όχι η διάρκεια της χρήσης- ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για τον καθορισμό του κατά πόσο υπήρξε αύξηση ή μείωση των επιπέδων ευτυχίας. Σύμφωνα με το άρθρο, οι ερευνητές από το Carnegie Mellon University παρατήρησαν θετικές αλλαγές στη διάθεση συμμετεχόντων που ασχολούνται άμεσα με άλλους μέσω μηνυμάτων, ενώ υπήρξε αυξημένο αίσθημα μοναξιάς, όταν οι άνθρωποι απλώς πλοηγούνταν παθητικά σε περιεχόμενο.


 


Μια άλλη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι ο φθόνος , επίσης, αυξάνεται με τη χρήση του Facebook. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «όσο περισσότερο χρόνο δαπανούν οι χρήστες περιηγούμενοι στην ιστοσελίδα, χωρίς να δημιουργούν περιεχόμενο ή να συμμετέχουν, τόσο μεγαλύτερη ζήλια αισθάνονταν».

Ετικέττες: social media, ευτυχία, ζήλια


Ενημέρωση: 22-11-2013 10:48 | Αρχείο Κατηγορίας Έρευνες