Τα likes του Facebook λένε πολλά για την προσωπικότητα κάθε χρήστη!


Κατηγορία: Έρευνες
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Όταν οι χρήστες του Fecebook κάνουν κλικ στο κουμπί “like” δεν εγκρίνουν μόνο ένα βίντεο, μια κατάσταση ή μια σελίδα, αλλά αποκαλύπτουν περισσότερα απ’ όσα και οι ίδιοι νομίζουν για τον εαυτό τους. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέλυσε 58.000 likes χρηστών του Facebook και ήταν σε θέση να σχηματίσει μια αρκετά λεπτομερή εικόνα για τον κάθε χρήστη με ακρίβεια που άγγιζε το 80%.


Περνώντας τα “like” κάθε χρήστη μέσα από ειδικούς αλγόριθμους, οι ερευνητές ήταν σε θέση να μαντέψουν σωστά τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός χρήστη σε ποσοστό 88% των περιπτώσεων. Κατά τον προσδιορισμό της εθνικότητας υπήρχε ένα 95% ποσοστό επιτυχίας σε σύγκριση με 85% για τον πολιτικό τους προσανατολισμό.


 


«Τα “likes” αντιπροσωπεύουν μια πολύ γενική κατηγορία ψηφιακών αρχείων, παρόμοια με τα ερωτήματα αναζήτησης στο Web, το ιστορικό περιήγησης, καθώς και τις αγορές με πιστωτική κάρτα», δήλωσε η ομάδα των ερευνητών.


 


Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης τους χρήστες για κατάχρηση αυτών των δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων. «Οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι κυβερνητικοί οργανισμοί, ή ακόμη και το Facebook κάποιου φίλου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιο λογισμικό για να συμπεράνει χαρακτηριστικά όπως η νοημοσύνη, οι  πολιτικές ή θρησκευτικές απόψεις, πληροφορείς που ένα άτομο μπορεί να μην είχε την πρόθεση να μοιραστεί. Τέτοιες προβλέψεις, ακόμα και λανθασμένες, μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις απειλητικές για την ευημερία και την ελευθερία ενός ατόμου ή ακόμη και τη ζωή του».Ενημέρωση: 31-05-2013 08:29 | Αρχείο Κατηγορίας Έρευνες