Γιατί οι φοιτητές δεν ολοκληρώνουν τα MOOCs;


Κατηγορία: Έρευνες
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Τα MOOCs (Massively Open Online Courses) είναι η τάση της εποχής. Πολλοί μάλιστα αναφέρουν ότι ίσως είναι και το μέλλον της εκπαίδευσης, μιας εκπαίδευσης ανοιχτής για όλους, αρκεί να έχουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μία σύνδεση στο διαδίκτυο. Γιατί όμως μόνο ένα 10% των φοιτητών που εγγράφονται σε αυτά, τα ολοκληρώνει;


Θα αναρωτηθεί κανείς αν έχει σημασία η ολοκλήρωση ενός τέτοιου μαθήματος. Αυτά όμως τα ποσοστά δείχνουν σε μεγάλο ποσοστό τον λόγο για τον οποίον εγγράφονται οι φοιτητές σε αυτό.


 


Τα MOOCs αποτελούν μια σχεδόν ανεξάντλητη πηγή ιδεών, δωρεάν και χωρίς καμία υποχρέωση ή κύρωση αν δεν ολοκληρωθούν. Πολλοί θέλουν απλά να δουν τι είναι αυτό για το οποίο συζητούν όλοι τόσο πολύ ή να δουν τι περιέχει στην πράξη το κάθε μάθημα. Ακόμα, πολλοί θεωρούν ότι ένα "εύκολο" δεύτερο ή και τρίτο πτυχίο θα τους δώσει παραπάνω πόντους στην εργασία τους ή στο βιογραφικό τους.


 


Αλλάζει τελικά η έννοια της εκπαίδευσης και η διαδικασία της μάθησης; Πρέπει να είναι τόσο ελεύθερη χωρίς να έχει σημασία αν κάποιος ολοκληρώνει το κάθε πρόγραμμα; Πώς μπορεί να αποδείξει ο φοιτητής τις γνώσεις του; Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και ίσως μας δείχνουν ότι πρέπει να αναρωτηθούμε αν όλες οι αλλαγές είναι για καλό.

Ετικέττες: mooc, student, online


Ενημέρωση: 08-04-2013 07:52 (Δημιουργία: 07-04-2013 10:06) | Αρχείο Κατηγορίας Έρευνες