Έρευνα: Πώς επηρέασε ο COVID-19 τους μαθητές;


Κατηγορία: Έρευνες
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Η πανδημία είναι εδώ, και μετά τον πρώτο καιρό και το πρώτο σοκ, αρχίζουμε να μετράμε τις...πληγές που μας άφησε! Ένα από τα πιο σοβαρά τραύματα το δέχτηκε η εκπαίδευση, με μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς να αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα που υπό άλλες συνθήκες θα ήθελαν μήνες ή και χρόνια για να εισαχθούν σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Πώς επηρέασε όλη αυτή η διαδικασία τους μαθητές;


Τα αποτελέσματα της πανδημίας μόλις αρχίζουν να γίνονται αισθητά, είναι μόνο η αρχή. Αλλά πρώτες έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο στα θρανία με πολλά κενά, καθώς οι μήνες (ξαφνικής) τηλε-εκπαίδευσης τους ανάγκασαν να χάσουν όσα είχαν κερδίσει τους προηγούμενες μήνες. Επίσης, είναι σημαντικό το ότι, όσοι μαθητές έχουν καλές βάσεις θα γίνουν ακόμα καλύτεροι (καθώς έχουν μάθει να δουλεύουν μόνοι τους) και έτσι το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς και στους πιο αδύναμους μαθητές θα μεγαλώσει κι άλλο. Φανταστείτε πώς αυτές οι δύο ομάδες μαθητών θα επιστρέψουν στην ίδια τάξη και στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών.

 

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι από τα σχολεία δεν παρέχονται όλα τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές εκείνους που δεν έχουν τη δυνατοτότητα για τον αναγκαίο εξοπλισμό ή ανήκουν σε κάποιες αυαίσθητες δυνάμεις, όπως ΑμΕΑ. Έντονη είναι και η συζήτηση περί μεγιστοποίησης των φυλετικών διακρίσεων ενώ επιδράσεις υπήρξαν και στην πνευματική υγεία όλων των μαθητών. Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν περίτρανα ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προετοιμάζονται για μια δύσκολη επόμενη σχολική χρονιά. 

 

 

Ετικέττες: covid19, students, school


Ενημέρωση: 25-06-2020 06:43 | Αρχείο Κατηγορίας Έρευνες