Αριστοτέλης, Πλάτων και Μ. Αλέξανδρος στις κορυφαίες προσωπικότητες της Wikipedia


Κατηγορία: Έρευνες
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Μια νέα έρευνα που σκοπό έχει τον εντοπισμό στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia των προσώπων με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς κατέληξε σε, αν μη τι άλλω, εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην κορυφή των δύο σχετικών λιστών (οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη μεθοδολογία κατάταξης) βρίσκονται ο Σουηδός φυσιοδίφης του 18ου αιώνα Κάρολος Λινναίος, ο «πατέρας» της σύγχρονης ταξινόμησης των φυτών και των ζώων, και ο Αδόλφος Χίτλερ.


Η Wikipedia μελετήθηκε από ερευνητές από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ως ένα δίκτυο άρθρων. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση, καταμετρήθηκαν οι σύνδεσμοι του δικτύου προς ένα άρθρο, θεωρώντας μεγαλύτερη την επιρροή του ονόματος με τους περισσότερους «εισερχόμενους» συνδέσμους, όπως αυτοί καταγράφηκαν μέσω του αλγόριθμου PageRank (Google). Έτσι προέκυψε η πρώτη βασική παγκόσμια κατάταξη. Σύμφωνα με αυτή την καταμέτρηση η πρώτη κορυφαία δεκάδα απαρτίζεται κατά σειρά από τους Κάρολο Λινναίο, Ιησού Χριστό, Αριστοτέλη (3ο), Ναπολέοντα, Χίτλερ, Ιούλιο Καίσαρα, Πλάτωνα (7ο), Σαίξπηρ, Αϊνστάιν και βασίλισσα Ελισάβετ Β'.


 


Μια δεύτερη πιο σύνθετη κατάταξη παγκόσμιας επιρροής, δημιουργήθηκε με τη χρήση ενός άλλου αλγόριθμου, του 2DRank, ο οποίος μετρά ταυτόχρονα τόσο τους εισερχόμενους συνδέσμους, όσο και τους εξερχόμενους συνδέσμους προς και από ένα άρθρο της Wikipedia που αφορά κάποια προσωπικότητα. Η δεύτερη κορυφαία δεκάδα περιλαμβάνει κατά σειρά τους Χίτλερ, Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα, Ιησού Χριστό, Μπετόβεν, Μότσαρτ, πάπα Βενέδικτο, Μέγα Αλέξανδρο (8ο), Δαρβίνο και Μπαράκ Ομπάμα.


 


Σύμφωνα με τα παραπάνω φαίνεται πως οι αρχαίοι Έλληνες συνεχίζουν να αποτελούν «βαριά χαρτιά» στο παγκόσμιο «χρηματιστήριο» των ιδεών. Στην ελληνική έκδοση της wikipedia, ως σημαντικότερο πρόσωπο στη λίστα PageRank, κατατάσσεται ο Μέγας Αλέξανδρος. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά ο Ιησούς Χριστός, ο Αριστοτέλης, ο Ηρόδοτος, ο Πλάτων, ο Ναπολέων, ο Στράβων, ο Παυσανίας, ο Χίτλερ και ο Λινναίος. Στη δεύτερη κατάταξη (2DRank), στο Νο 1 βρίσκεται ο Πλάτων και η δεκάδα συμπληρώνεται κατά σειρά από τους Μέγα Αλέξανδρο, Ελευθέριο Βενιζέλο, Αύγουστο (ρωμαίο αυτοκράτορα), Μπετόβεν, Ανδρέα Παπανδρέου, Ιωάννη Καποδίστρια, Πλούταρχο, Μέγα Κωνσταντίνο και Χίτλερ.Ενημέρωση: 13-06-2014 08:46 | Αρχείο Κατηγορίας Έρευνες