Παιδιά και "οθόνες": ώρα για αλλαγή στρατηγικής;


Κατηγορία: Μελέτες
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Η συζήτηση για το πόση ώρα πρέπει να περνούν τα παιδιά, όλων των ηλικιών, μπροστά από τις διάφορες οθόνες είναι συνεχώς επίκαιρη, με τις απόψεις να αλλάζουν και να διασταυρώνονται. Κινητά, tablets, τηλεοράσεις, υπολογιστές, οι οθόνες βρίσκονται παντού γύρω μας και η "μάχη" εναντίον τους όλο και δυσκολεύει. 


Διάφορες επιστημονικές ενώσεις ανά τον κόσμο βγάζουν ανακοινώσεις και οδηγίες για το πώς και πόσο πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας -και τους μαθητές μας κατ' επέκταση- να βρίσκονται μπροστά από τις οθόνες τους. Αυτές οι οδηγίες αλλάζουν συχνά πυκνά, όπως άλλωστε αλλάζει και η ανάγκη για τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας. Τρανταχτό παράδειγμα η οδηγία ότι τελικά, ακόμα και παιδάκια μικρότερα των δύο ετών, "επιτρέπεται" να έχουν "χρόνο οθόνης" με εφαρμογές όπως το skype, καθώς οι ειδικοί βλέπουν τη χρησιμότητα αυτών των εφαρμογών για εκπαιδευτικούς ή και για οικογενειακούς σκοπούς. 

 

Πολλοί αναρωτιούνται τελικά αν δεν παίζει ρόλο τόσο ο χρόνος αλλά ο τρόπος χρήσης των οθονών. Και βάζουν και στο παιχνίδι και τον ρόλο των γονιών και το τι παράδειγμα χρήσης δίνουν εκείνοι στα παιδιά τους. Τελικά η απαγόρευση μάλλον ήταν η "εύκολη" λύση καθώς η αλλαγή των συνηθειών είναι απείρως πιο δύσκολη...Ενημέρωση: 08-02-2018 06:43 | Αρχείο Κατηγορίας Μελέτες