Ανιχνευτής ψεύδους για τα social media!
Στην ψηφιακή εποχή, οι φήμες - τόσο αληθινές όσο και ψεύτικες - εξαπλώνονται με απίστευτη ταχύτητα, έχοντας πολλές φορές απρόβλεπτες συνέπειες. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Sheffield, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα ελέγχει αυτόματα τις online φήμες που διαδίδονται ταχύτατα σε όλον τον κόσμο.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Kalina Bontcheva, από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Sheffield εξηγεί: «Τα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες - το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν τόσο γρήγορα και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα. Το σύστημά μας έχει ως στόχο να βοηθήσει με αυτό, με την παρακολούθηση και επαλήθευση των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο».
Το τριετές project, που ονομάζεται Φήμη (Pheme), αποτελεί συνεργασία μεταξύ πέντε πανεπιστημίων και έχει ως στόχο να ταξινομήσει τις online φήμες σε τέσσερις τύπους: εικασία, αμφισβήτηση, παραπληροφόρηση και της αποπληροφόρηση.
Αυτό θα επιτρέπει σε δημοσιογράφους, κυβερνήσεις, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, υπηρεσίες υγείας και ιδιωτικό τομέα να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στους «ισχυρισμούς» των social media.