Η Wikipedia «αγκαλιάζει» το βίντεο!


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia που αισίως συμπληρώνει έντεκα χρόνια λειτουργίας, ενεργοποίησε ύστερα από απαίτηση αρκετών χρηστών, την υποστήριξη HTML5 video. Το Wikimedia Foundation, επιθυμεί να εξελίξει την εγκυκλοπαίδεια και σε μία από τις πλουσιότερες ψηφιακές βιβλιοθήκες σε οπτικοακουστικό υλικό που είναι «ελεύθερο» πνευματικών δικαιωμάτων.


Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Google αλλά και την εταιρεία video Kaltura. Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το 2008 αλλά αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω ελλιπούς υποδομής, αλλαγών στο προσωπικό και άλλων προβλημάτων που προέκυψαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

 

 

 

Σε αντίθεση με ένα blog που έχει την ευχέρεια να φιλοξενεί βίντεο τα οποία βρίσκονται σε τρίτες πηγές (π.χ. στο YouTube), το Ιδρυμα ήθελε εξαρχής όσα βίντεο προστίθενται στα λήμματα της εγκυκλοπαίδειας να αντιγράφονται και να αποθηκεύονται στη δική του αντίστοιχη υπηρεσία, τη Wikimedia Commons έτσι ώστε να είναι βέβαιο πως δεν θα εξαφανισθούν ακόμη κι αν οι τρίτες ιστοσελίδες «πάροχοι» πάψουν να λειτουργούν ή εμφανίσουν βλάβη, αλλά και ότι στην προβολή τους δεν θα εμπλέκονται ιστοσελίδες που παρακολουθούν τους επισκέπτες τους για διαφημιστικούς λόγους.



Ενημέρωση: 23-11-2012 07:47 (Δημιουργία: 23-11-2012 08:49) | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις