Η πρώτη απόλυτη πόλη της Wikipedia είναι γεγονός!


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Ένα διαφορετικής κλίμακας wiki-έργο υλοποιείται εδώ και λίγο καιρό στην Ουαλία. Η γενέτειρα του Ερρίκου του Ε΄ της Αγγλίας,  η μικρή πόλη Monmouth, αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο project της Wikipedia που καλύπτει μία ολόκληρη πόλη.


Όσοι επισκέπτονται την ουαλική πόλη έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας την κάμερα των smartphones τους, να σκανάρουν τους ειδικούς QRpedia κωδικούς, (ένας τύπος γραμμωτού κώδικα), που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της. Αυτόματα μεταφέρονται στο αντίστοιχο άρθρο της Wikipedia, γραμμένο στη γλώσσα τους, και βρίσκουν πληροφορίες για το εν λόγω αντικείμενο ή μέρος.


 


Υποστηρικτικά σε αυτό το έργο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης φρόντισε να εγκαταστήσει δωρεάν Wi-Fi (Wireless Internet) σε όλη την πόλη, ώστε όσοι επιθυμούν πρόσβαση στις πληροφορίες να μην έχουν κάποιο κόστος. Το project ονομάζεται Monmouthpedia και χρειάστηκε περίπου 6 μήνες για να υλοποιηθεί. Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε περισσότερες από 26 γλώσσες, ενώ οι QRpedia codes υπάρχουν σε 1.000 διαφορετικά σημεία της πόλης και δεν έχουν να κάνουν μόνο με μουσεία και αξιοθέατα, αλλά παρέχουν πληροφορίες για σχολεία ή ακόμη και pub!



Ενημέρωση: 01-06-2012 11:34 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις