Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ)  στοχεύει στην αναβάθμιση της επιστήμης της πληροφορικής στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ανάδειξη του ρόλου της στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επιλογή και η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών/-τριών της χώρας που ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity).


Ως ημερομηνία έναρξης εγγραφών των ομάδων στο διαγωνισμό ορίζεται η 02/12/2024 και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εγγραφών ορίζεται η 24/01/2025. Εφόσον ολοκληρωθούν οι εγγραφές, και οι ομάδες λάβουν οδηγίες σχετικά με το πως θα μπουν στην πλατφόρμα και θα παίξουν, οι ομάδες θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα για να παίξουν τα challenges κατά τις ημερομηνίες 03/02/2025 (ώρα έναρξης: 9:00) έως 03/03/2025 (ώρα λήξης: 15:00).

 

Φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων λειτουργεί τα τελευταία δεκαοκτώ (18) χρόνια το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων», ενώ το 2008 ιδρύθηκε το Εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων (SSL), ως μονάδα έρευνας και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Από το 2016 το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη φέρει την ευθύνη της Ελληνικής συμμετοχής στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge. Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), ενώ υποστηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο του εν λόγω διαγωνισμού, συγκροτείται κάθε χρόνο η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας η οποία μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στις πολύ υψηλές απαιτήσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας, αντιμετωπίζοντας επάξια, τεχνολογικά πολύ προηγμένες χώρες.

 

Ο στόχος για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:

● Η ενημέρωση των μαθητών/-τριών για την ασφάλεια του διαδικτύου και των κυβερνοαπειλών.
● Η αναγνώριση της ανάγκης προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο.
● Η εκπαίδευση των μαθητών/-τριών σε θέματα κενών ασφαλείας του διαδικτύου.
● Η ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο της κυβερνοασφάλειας.
● Η ανάδειξη των μελλοντικών μελών της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας.



Ενημέρωση: 10-12-2024 10:08 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις