Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Map Competition 3: Υδάτινες Διαδρομές. Χαρτογραφώντας την αξία του νερού


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Το νερό έχει άρρηκτη σχέση με την Ελλάδα (νησιά, εμπορικοί δρόμοι της Μεσογείου, οικονομικές δραστηριότητες στα λιμάνια, θαλάσσια επαγγέλματα, παραδοσιακοί νησιωτικοί οικισμοί, λαϊκός πολιτισμός των νησιωτών). Συνιστά επίσης έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους. Ποτάμια, λίμνες, βιοποικιλότητα, ύδρευση, αλλά και φυσικές καταστροφές, μόλυνση, μείωση υδάτινων αποθεμάτων αναδεικνύουν περιβαλλοντικά την ανάγκη ευαισθητοποίησης για την προστασία και διαφύλαξή του.


Στόχος του Διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας πάνω στη ζωογόνο σημασία του αγαθού του νερού, αξιοποιώντας την αποτύπωση γεωχωρικών δεδομένων, τη χρήση νέων τεχνολογιών, των ψηφιακών χαρτών και της γεωχωρικής αφήγησης.

 

Οι μαθητές, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών, καλούνται να επιλέξουν να μελετήσουν ένα θέμα σχετικά με το νερό, παρουσιάζοντας με δημιουργικό και εποπτικό τρόπο τα ευρήματά τους σε μία ψηφιακή ιστορία υπό μορφή γεω-αφήγησης (storymap). Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσουν τη χωρική σκέψη και τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Παράλληλα, μέσω μιας διαδικασίας βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης, με δράσεις ενημέρωσης που θα διοργανώσουν τα σχολεία, οι μαθητές θα γνωρίσουν το υδάτινο στοιχείο της περιοχής τους και θα ευαισθητοποιηθούν πάνω στην αξία του.

 

Τα τεχνολογικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν παρέχονται δωρεάν στα σχολεία κατόπιν αίτησης.

 

Οι εργασίες που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού θα αξιολογηθούν από ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες



Ενημέρωση: 15-10-2024 11:15 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις