Μια ταινία animation μάς ταξιδεύει ψηφιακά στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Με μια δημιουργική ταινία animation το ΕΚΤ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης του ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού που αναδεικνύει την επιδραστικότητα του ψηφιακού πολιτισμού που συγκεντρώνει ο Εθνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr


Εμπνεόμενος από το “εικονικό ταξίδι στον πολιτισμό” που βιώνει ο χρήστης του SearchCulture.gr, ο σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Τζώρτζης Κόντος δημιούργησε για το ΕΚΤ μια ταινία animation διάρκειας ενός λεπτού. Η ταινία κάνει τον θεατή κοινωνό και μάρτυρα πολλαπλών ιστοριών, φωνών και στυλ: γεφυρώνει αιώνες πολιτιστικής δημιουργίας, συνυφαίνει τεχνοτροπίες, απεικονίζει εμβληματικά έργα τέχνης και εικονογραφεί βιώματα και παραδόσεις.

 

Μέσα από την ταινία αναδεικνύεται ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει πεδίο γόνιμων μεταμορφώσεων και επανεννοιολογήσεων, μπολιάζοντας το παρελθόν με την αισθητική και το σκεπτικό του σήμερα. Το δημόσιο πολιτιστικό αγαθό ενέχει τη δυναμική να εμπλουτίσει νέες μορφές τέχνης, να εμπνεύσει την καινοτόμα δημιουργικότητα, να ενδυναμώσει τον ψηφιακό γραμματισμό και την αισθητική παιδεία.

 

Στο SearchCulture.gr ο πολίτης μπορεί να βρει περισσότερα από 830.000 τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς που αφηγούνται μια ιστορία 9 χιλιετηρίδων, η οποία διαδραματίζεται σε 12.000 τοποθεσίες, αφορά πάνω από 8.000 ιστορικά πρόσωπα και καλύπτει περίπου 2.000 θεματικές κατηγορίες. Το δίκτυο φορέων που συμμετέχουν στο SearchCulture.gr είναι μεγάλο: 82 πολιτιστικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Διεύθυνση Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλοι μικροί και μεγάλοι, τοπικοί και εθνικοί φορείς. Μέσα από επιμελημένες εκθέσεις και σύγχρονα διαδραστικά εργαλεία, όπως χάρτες, χρονογραμμές και σύννεφα ετικετών, όλοι μπορούν να εμπνευστούν και να αξιοποιήσουν τον δημόσιο αυτό πλούτο. 



Ενημέρωση: 19-12-2023 08:54 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις