14η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων για πρόσβαση στο εθνικό υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS από ερευνητές και επιστήμονες


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) ανακοινώνει την δέκατη τέταρτη (14η) «Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Έργων Παραγωγής» για πρόσβαση στο εθνικό υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS (https://hpc.grnet.gr). Το ΕΔΥΤΕ, θέλοντας να καταστήσει δυνατή την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στο εθνικό υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS, προσκαλεί επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι εργάζονται σε Ελληνικά εκπαιδευτικά ή/και ερευνητικά ιδρύματα, να καταθέσουν πρόταση έργου – η οποία να αφορά σε ανοιχτή έρευνα ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου – για πρόσβαση και αξιοποίηση του συστήματος ARIS.


Η υποδομή ARIS αποτελείται από συνολικά πέντε νησίδες υπολογιστικών συστημάτων, βασισμένα σε αρχιτεκτονική Intel x86 διασυνδεδεμένα σε ένα ενιαίο δίκτυο Infiniband FDR14 προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες και αρχιτεκτονικές επεξεργασίας. Επιπλέον, το σύστημα προσφέρει 2 PB αποθηκευτικό χώρο, μέσω του συστήματος αρχείων General Parallel File System (GPFS) της IBM. Η υποδομή ολοκληρώνεται με μια βιβλιοθήκη ταινιών ΙΒΜ TS3500 μέγιστης αποθηκευτικής δυνατότητας περίπου 6 PB.

 

Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων για πρόσβαση στους διαθέσιμους πόρους είναι:

  • Κ1 – Επιστημονική αριστεία: Η προτεινόμενη έρευνα θα πρέπει να αφορά εργαλεία και μεθοδολογίες κορυφαίας ποιότητας, σύμφωνα με τη διεθνώς αποδεκτή επιστημονική και τεχνολογική πρακτική, και να έχει δυναμική για σημαντικό αντίκτυπο στην ερευνητική κοινότητα ή/και στην κοινωνία.
  • Κ2 – Ανάγκη χρήσης: Οι προτάσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν την ανάγκη χρήσης των υπερ-υπολογιστικών πόρων του συστήματος ARIS.
  • Κ3 – Επάρκεια: Η ωριμότητα και εμπειρία του Κύριου Ερευνητή – ΚΕ (Principal Investigator – PI) και της ομάδας του, στη χρήση υπέρ-υπολογιστικών συστημάτων, που θα εξασφαλίζει την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.
  • Κ4 – Εφαρμοσιμότητα: Η δυνατότητα υλοποίησης του έργου στο σύστημα ARIS, βάσει της τεχνικής αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας πόρων.

 

Δικαίωμα υποβολής πρότασης έχουν οι επιστήμονες και ερευνητές που ικανοποιούν/αποδέχονται τις παρακάτω προϋποθέσεις επί ποινή αποκλεισμού:

  • Ο Κύριος Ερευνητής – ΚΕ (Principal Investigator – PI) του έργου πρέπει να εργάζεται σε ελληνικό ακαδημαϊκό ή ερευνητικό ίδρυμα.
  • Στις προτάσεις μπορούν να συμμετέχουν και επιστήμονες συνδεδεμένοι με ιδρύματα σε όλο τον κόσμο μόνο ως συνεργάτες.
  • Ο ΚΕ και οι συνεργάτες του/της προτίθενται να δεσμευθούν για τη χρήση των πόρων που θα διατεθούν στο σύστημα, καθώς και για την παροχή αναφοράς στις εργασίες τους, με βάση τα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα (βλ. παρακάτω).
  • Ο ΚΕ και οι συνεργάτες του/της αναγνωρίζουν τη χρήση του συστήματος ARIS του ΕΔΥΤΕ, σε όλες τις δημοσιεύσεις σχετικά με τα αποτελέσματα που λαμβάνονται από τη χρήση των διατιθέμενων πόρων.
  • Ο ΚΕ και οι συνεργάτες του/της αναγνωρίζουν το δικαίωμα του ΕΔΥΤΕ να δημοσιοποιήσει την περίληψη του έργου καθώς και τα τεχνικά αποτελέσματα απόδοσης των εφαρμογών στο σύστημα ARIS.
Ετικέττες: ARIS, ΕΔΥΤΕ


Ενημέρωση: 28-12-2022 09:56 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις