Διαγωνισμός «Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;» στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς διαδικτύου 2023
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 07/02/2023 σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο διοργανώνεται από το 2016 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το θέμα του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2022-2023 είναι «Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ο,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;».
Μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό σχετικό με την παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν στη δημοκρατία, την κοινωνία και τη ζωή μας γενικότερα. Ο στόχος για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:
- Να προσδιορίσουν τι είναι οι ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο και να κατανοήσουν ποιεςμέθοδοι και μηχανισμοί χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία, τη διανομή και την ενίσχυση της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου.
- Να αναγνωρίσουν πώς η παραπληροφόρηση επηρεάζει τη ζωή μας εντός και εκτός διαδικτύου.
- Να διερευνήσουν τη δημιουργία και διάδοση ψευδούς περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
- Να δοκιμάσουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένα εργαλεία για την αποδόμηση των ψευδών ειδήσεων.
- Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στο διαδίκτυο
- Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας.
Ενισχυτικά για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών για το θέμα της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων έχει δημιουργηθεί ένα σχετικό εγχειρίδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης και το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ: https://saferinternet4kids.gr/egxeiridia/
Το θέμα είναι κοινό για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ενθαρρύνονται συνέργειες μεταξύ σχολείων, μεταξύ τάξεων ή μεταξύ μαθητών. Οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού προτείνεται ελεύθερα να επιλέξουν τη μορφή του υλικού που θα δημιουργήσουν (ζωγραφιά, κολλάζ, παραμύθι, βίντεο διάρκειας το πολύ έως 2 λεπτά, παρουσίαση, κουΐζ, τραγούδι κ.α.) Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου προτείνεται να επιλέξουν τη δημιουργία υλικού σε μορφή σποτ, σε μορφή τραγουδιού με σύνθεση δικής τους μουσικής, σε μορφή κόμικ, κουΐζ είτε να δημιουργήσουν μια εφαρμογή ή παρουσίαση . Φυσικά οποιαδήποτε πρωτότυπη ιδέα από τους μαθητές θα γίνει με χαρά αποδεκτή. Όλες οι εργασίες θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και να μην εμπίπτουν στους νόμιμους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων άλλων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάρκεια του οπτικοακουστικού υλικού όπου δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 3 λεπτά. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα καταθέτουν τα έργα των μαθητών ηλεκτρονικά σε ειδική διαμορφωμένη πλατφόρμα την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.