Ξεκίνησε ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση – Κάλεσμα για συμμετοχή


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει την έναρξη του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) και καλεί όσες ομάδες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχήμέχρι τις 15/12/2022


Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση  διεξάγεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και συνδιοργανώνεται  με το Ίδρυμα Ωνάση, και  πανεπιστήμια, ερευνητικά  κέντρα, Περιφέρειες, Δήμους και φορείς από όλη την Ελλάδα. Ο Διαγωνισμός στοχεύει στη συστηματική εισαγωγή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ανοιχτού υλικού, λογισμικού και ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου. Οι ανοιχτές τεχνολογίες ανοίγουν ορίζοντες, ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, ενισχύουν την πειραματική άσκηση, στηρίζοντας την επινοητικότητα και την πρωτοβουλία των μαθητών.

 

Ο 5oς Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση επικεντρώνεται τη φετινή χρονιά στην ευρύτερη Θεματική ενότητα της Πράσινης Οικονομίας που είναι Ανοιχτή και Ιση για όλους. Η πράσινη οικονομία δίνει βιώσιμες λύσεις που απαντούν σε καθημερινές προκλήσεις στη βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής ισότητας, ενώ μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις. Η πράσινη οικονομία είναι η οικονομία χαμηλών εκπομπών, αποδοτική από πλευράς πόρων και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Στην πράσινη οικονομία, η ανάπτυξη διασφαλίζει ότι τα στοιχεία της φύσης συνεχίζουν να μας παρέχουν τους πόρους και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες στις οποίες βασίζεται η ευημερία μας.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα χρησιμοποιήσουν ανοιχτές τεχνολογίες, υλικά και εκπαιδευτικούς πόρους και μέσα από δραστηριότητες συμμετοχικής δημιουργίας θα σχεδιάσουν τρόπους με τους οποίους θα αναμορφώσουν τις καθημερινές συνήθειες των ίδιων και της κοινότητάς τους. Μαθήτριες, μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα ανακαλύψουν νέες μορφές παρέμβασης στα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από τα τεχνουργήματα που θα δημιουργήσουν. Όλες οι κατασκευές  και  το ανοιχτό εκπαιδευτικό περιεχομένο του διαγωνισμού θα διατίθενται για επανάχρηση και περαιτέρω αξιοποίηση στην εκπαίδευση.

 

Πιθανές Κατηγορίες έργων 

  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Βελτίωση της αποδοτικότητας χρήσης πόρων μέσω της ενίσχυσης της αποτελεσματικής χρήσης της ενέργειας, του νερού και άλλων εισροών υλικών
  • Διασφάλιση της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος: Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του 
  • Ενίσχυση της κοινωνικής ισότητας, μέσω της  προώθησης μιας δικαιότερης κατανομής των πόρων στην κοινωνία
  • Διαχείριση αποβλήτων
  • Οικολογική Γεωργία- Βελτίωση παραγωγής/ συγκομιδής/Αστικής κηπουρικής
  • Διαχείριση οικιακών/αστικών απορριμμάτων
  • Αγροτουρισμός
  • Πράσινη παραγωγή ενέργειας
  • Πράσινη διαχείριση νερού
  • Μέσα μεταφοράς και πράσινη μετακίνηση
  • Πράσινη κουλτούρα και κοινωνική ευαισθησία
  • Αειφορία και νέες τεχνολογίες στην ενέργεια
  • Χρήση γεωχωρικών τεχνολογιών για την Προστασία του Περιβάλλοντος,                                               

 

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών σχολείων από την Προσχολική, την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ. Στην 1η φάση του Διαγωνισμού θα πρέπει να υποβάλλουν την ιδέα τους και την τεκμηρίωση της. Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κάποια κατασκευή αλλά η αναλυτική περιγραφή της ιδέας και του ανοιχτού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί. Στη 2η Φάση του Διαγωνισμού θα επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού) οι όποιες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα τους μέχρι τις 30 Μαΐου 2023. Στην 3η Φάση του Διαγωνισμού, η οργανωτική – επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει (σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης) τα  καλύτερα έργα ανά κατηγορία τα οποία και θα βραβευτούν σε κεντρική εκδήλωση.

 



Ενημέρωση: 12-10-2022 09:17 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις