Κάλεσμα για συμμετοχή στην παραγωγή του εκπαιδευτικού ρομπότ FOSSBOT


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Η ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχουν σχεδιάσει και αναπτύξει το Εκπαιδευτικό Ρομπότ Ανοικτού Κώδικα και Σχεδίων, το Fossbot. Όλα τα 3D σχέδια και ο κώδικας για τη λειτουργία του ρομπότ είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο GitHub της ΕΕΛΛΑΚ (https://github.com/eellak/fossbot) και επιτρέπουν στον καθένα να τα κατεβάσει, να τυπώσει το ρομπότ, να συναρμολογήσει τα ηλεκτρονικά του τμήματα, να εγκαταστήσει το λογισμικό λειτουργίας του αλλά και να το βελτιώσει.


Η λειτουργία του ρομπότ βασίζεται σε Raspberry Pi και μια στοίβα λογισμικού σε Python που καταλήγει σε μια γραφική διεπαφή προγραμματισμού του ρομπότ στο εργαλείο Google Blockly. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεται ο προγραμματισμός του ρομπότ, η χρήση των αισθητήρων του, κ.α. χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις κώδικα (π.χ. python), οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν προκαθορισμένα building blocks στο Blockly και να αναπτύσσουν εκπαιδευτικά σενάρια. 

 

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων και μαθημάτων για τρεις κατηγορίες εκπαιδευτικών:

  • Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις Δημοτικού
  • Τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και Γυμνάσιο
  • Λύκειο και Τεχνική Εκπαίδευση 

 

Η ΕΕΛΛΑΚ σχεδιάζει να ξεκινήσει την δημιουργία αρχικά 100 Fossbot τα οποία θα διατεθούν σε σχολεία όλης της χώρας από όλες τις βαθμίδες, ενώ εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων θα προσκληθούν να συμμετέχουν σε σεμινάρια αξιοποίησης του Fossbot για την εκπαιδευτική διαδικασία όλων των μαθημάτων. Το εκπαιδευτικό υλικό των σεμιναρίων θα είναι διαθέσιμο στο elearn.ellak.gr. Για τον σκοπό αυτό η ΕΑΛΛΑΚ: “ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ομάδες που διαθέτουν εμπειρία στην 3d printing εκτύπωση και στην συναρμολόγηση αντίστοιχης πολυπλοκότητας εξοπλισμου και ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην συναρμολόγηση και προετοιμασία των εκπαιδευτικών ρομπότ”.  Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν αυτή την φόρμα, μέχρι τις 2 Μαΐου καθώς και πόσα ρομπότ θα μπορέσουν να τυπώσουν και να συναρμολογήσουν έως τα τέλη Ιουλίου.

Η ΕΕΛΛΑΚ θα προμηθεύσει τις ομάδες που εκδηλώσουν ενδιαφέρον με τα απαραίτητα υλικά (νήμα εκτύπωσης, ηλεκτρονικά εξαρτήματα,κλπ), ενώ μπορεί να δανείσει και πέντε 3D εκτυπωτές για να συμπληρωθεί η υποδομή των 3D Printers που διαθέτουν για να τυπώσουν τα πλαστικά τμήματα του ρομπότ. Η περίοδος εκτύπωσης και συναρμολόγησης εκτιμάται να ξεκινήσει μετά τα μέσα Μαΐου.

Ετικέττες: robot, open source


Ενημέρωση: 20-04-2022 20:11 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις