Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.com


Η χρήση αλλά και η λειτουργικότητα της εγκυκλοπαίδειας στη ψηφιακή εποχή είναι συνυφασμένη με τη δημοφιλή και αγαπημένη Wikipedia που η απήχησή της μας έφερε σε επαφή με την έννοια της συνεργατικής , συμμετοχικής γραφής. Στόχος των δημιουργών της  ήταν να δημιουργηθεί μια παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια σε όλες τις γλώσσες με ελεύθερη πρόσβαση για κάθε χρήστη. 


Η Wikipedia είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχομένου, με έναν αριθμό λημμάτων που συναγωνίζεται επάξια αυτόν πολλών παραδοσιακών εγκυκλοπαιδειών. Καθώς βασίζει το περιεχόμενό της στους χρήστες του διαδικτύου, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμμετέχει. Η διαχείριση της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας γίνεται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikemedia και στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές. Το 2021 γιορτάζουμε τα  20ά γενέθλια της Wikipedia συνέπεσαν με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αυτή η συγκυρία αποτέλεσε την αφορμή για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συνεργατικής Λημματογράφησης που διοργανώνουν το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ και η ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Η δράση αυτή υλοποιείται  στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ, την PostScriptum και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Μαθητές από δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά, Ειδικά κ.λπ.), καθώς και ελληνικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού, έρχονται σε επαφή με την ιστορική περίοδο του 1821 και την ιστορία του τόπου τους και, σε συνεργασία με εξειδικευμένους εισηγητές, δημιουργούν ή εμπλουτίζουν λήμματα για την Ελληνική Επανάσταση στην ελληνική Βικιπαίδεια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθητές/μαθήτριες και επικεφαλής εκπαιδευτικοί εξοικειώνονται με την ιδέα της σύγχρονης Εγκυκλοπαίδειας, όπως έχει εξελιχθεί ανά τους αιώνες. Σε αυτό το πλαίσιο την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021, στις 18:30-20:00 διοργανώνεται η διαδικτυακήπαρουσίαση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής»



Ενημέρωση: 09-11-2021 07:56 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις