Juvenes Translatores: Διαγωνισμός για τη βράβευση των καλύτερων νεαρών μεταφραστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Για να είναι οι Ευρωπαίοι "ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα" - σύμφωνα με το γνωστό σύνθημα της ΕΕ - θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν και άλλες γλώσσες εκτός από τη δική τους. Ο ετήσιος διαγωνισμός μετάφρασης Juvenes Translatores, που διεξάγεται από το 2007, σκοπό έχει να βοηθήσει όλους εσάς που διψάτε να μάθετε ξένες γλώσσες. Μαθαίνοντας ξένες γλώσσες, ερχόμαστε πιο κοντά στους άλλους και κατανοούμε καλύτερα την κουλτούρα τους. Επιπλέον, η εκμάθηση ξένων γλωσσών διευκολύνει εσάς – τους αυριανούς ενήλικες - να σπουδάσετε και να εργαστείτε σε χώρες της Ευρώπης.


Η προθεσμία της εγγραφής για τα σχολεία, που είναι το πρώτο από τα δύο στάδια της διαδικασίας, λήγει στις 12.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) στις 20 Οκτωβρίου 2021. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Καθώς μόνον 5 μαθητές ανά σχολείο μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, τα σχολεία μπορούν να διοργανώσουν τα δικά τους τεστ προεπιλογής. Ορισμένα σχολεία ορίζουν έναν μαθητή για κάθε διδασκόμενη ξένη γλώσσα.

 

Οι μαθητές που μεταφράζουν προς τη μητρική τους γλώσσα ή προς τη γλώσσα που γνωρίζουν καλύτερα θα έχουν πάντοτε μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με εκείνους που επιχειρούν να μεταφράσουν προς μια ξένη γλώσσα. Για να συντάξετε ένα καλό κείμενο στη γλώσσα προς την οποία μεταφράζετε, χρειάζεστε τις δεξιότητες ενός μορφωμένου ομιλητή που έχει ως μητρική τη συγκεκριμένη γλώσσα. Η καλή διατύπωση έχει καίρια σημασία, γι' αυτό θα ήταν ίσως σκόπιμο ο καθηγητής της μητρικής γλώσσας (ο καθηγητής των Νέων Ελληνικών στα ελληνικά σχολεία) να συνεργαστεί με τους καθηγητές ξένων γλωσσών με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών για τον διαγωνισμό. Μην ξεχνάτε ότι οι μαθητές που μαθαίνουν λατινικά και αρχαία ελληνικά μπορούν να αξιοποιήσουν τις μεταφραστικές τους δεξιότητες και στις σύγχρονες γλώσσες.



Ενημέρωση: 08-09-2021 16:41 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις