Πηγές: Σεμινάρια

Τα τελευταία έτη, με τη τεχνολογία να ακολουθεί ραγδαίους ρυθμούς εξέλιξης έχουμε έρθει όλοι σε επαφή με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όμως, με ποιον τρόπο μπορούν αυτά τα σύγχρονα «εργαλεία» να αξιοποιηθούν μέσα στην τάξη; Εάν είσαι εκπαιδευτικός και θέλεις να γνωρίσεις τις αναδυόμενες τεχνολογίες που υπόσχονται να βελτιώσουν τη διδασκαλία, σε περιμένουμε στα ειδικά διαμορφωμένα workshop του ASF23: Εκπαίδευση, Τεχνητή Νοημοσύνη και ChatGPT!

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης eTwinning και η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε, συνεργάζονται για την οργάνωση και παράλληλη διεξαγωγή των συνεδρίων τους, στη Σύρο, στις 20 – 22 Οκτωβρίου 2023.

Η ενημέρωση και η πληροφόρηση σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και οικολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως στην εποχή μας, όπου η απειλή της κλιματικής αλλαγής και των οικοσυστημάτων αποτελούν πλέον στοιχεία της καθημερινότητας κάθε πόλης σε κάθε κράτος.

Το έργο Accelerating Teaching, το Scientix, και το European Schoolnet Academy ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν ένα συναρπαστικό νέο διαδικτυακό μάθημα: το MOOC «Accelerate Your Teaching» . Αυτή η πρωτοβουλία παρέχει στους εκπαιδευτικούς υψηλής ποιότητας ψηφιακούς πόρους για τη δημιουργία συναρπαστικών εμπειριών μάθησης με επίκεντρο τους επιταχυντές σωματιδίων. Μέσω διαδραστικών ενοτήτων, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν μια βαθύτερη κατανόηση της επιστήμης του 21ου αιώνα και εξερευνούν παιδαγωγικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία διεπιστημονικού και κοινωνικά σχετικού περιεχομένου.

Το έργο WeOpenGov: Δικτύο Κοινωνίας Πολιτών – Δημόσιων Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, στοχεύει στη δημιουργία ενός πανελλαδικού μόνιμου πλήρως λειτουργικού Δικτύου Φορέων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, προερχόμενων από την κοινωνία πολιτών, δημόσιους φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, κατά τα πρότυπα των φόρουμ πολυμερούς συνεργασίας της Σύμπραξης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (OGP).

Στο πλαίσιο του έργου NEPHELE (A lightweight software stack and synergetic meta-orchestration framework for the next generation compute continuum), το Network Management and Optimal Design Laboratory (Netmode) του ΕΜΠ ως συντονιστής του έργου και σε συνεργασία με τo Eclipse Foundation και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ διοργανώνουν την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 στις 17:00 στο Αμφιθέατρο Πολυμέσων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΕΜΠ το εργαστήριο “An Introduction to Open Source Software” με κύριο ομιλητή τον Philippe Krief ( Research Relations Director – Eclipse Foundation).

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (www.epe.org.gr) ως φορέας που εκπροσωπεί το σύνολο των Πληροφορικών αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας από το 2000, ξεκινάει έναν κύκλο ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων, με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, χωρίς κόστος συμμετοχής. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης, ένας από τους βασικούς σκοπούς της λειτουργίας της είναι η προώθηση της γνώσης και χρήσης των πληροφορικών αγαθών από το κοινωνικό σύνολο και η εξάλειψη της τεχνοφοβίας και του “αναλφαβητισμού” στην Πληροφορική.

Το eTwinning είναι η Κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη. Εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, μπορούν να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν τα online εργαλεία του eTwinning για να συναντηθούν εικονικά, να ανταλλάξουν ιδέες και παραδείγματα πρακτικής, να συμμετάσχουν σε Ομάδες και να ενημερωθούν για εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης – Artificial Intelligence (AI) και οι τεχνολογίες της ήδη υπάρχουν μέσα σε καθημερινές μας δραστηριότητες και εργασίες. Μπορεί να τα χρησιμοποιούμε αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι έχει να μας προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη αλλά και ποιους κινδύνους έχει η αλόγιστη χρήση της.

Ένα μάθημα ασύγχρονης εκπαίδευσης, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για τη γνωριμία των δασκάλων, κυρίως του Δημοτικού, με την υπαίθρια μάθηση στο πλαίσιο της σχολικής αυλής. Η σχολική αυλή, όσο περιορισμένης έκτασης κι αν είναι, αποτελεί έναν ιδανικό χώρο μετάδοσης της γνώσης για τον φυσικό κόσμο. Σκοπός του μαθήματος είναι να επηρεάσει το εκπαιδευτικό πλαίσιο προς όφελος της προστασίας της αστικής βιοποικιλότητας μέσω της δραστηριοποίησης, της εξερεύνησης και της παρατήρησης στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο ‘Προς ένα νέο μοντέλο Επαγγελματικής Ανάπτυξης των Εκπαιδευτικών σε Δεξιότητες σχετιζόμενες με την Κλιματική Αλλαγή’ (‘Towards a new model of Teachers’ Professional Competence Development on Climate Change’ – με ακρωνύμιο ClimaTePD) απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές καθηγητικών σχολών με σκοπό να αναπτύξουν δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και διδασκαλίας της κλιματικής αλλαγής και να εμπνεύσουν τους μαθητές τους να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την παγκόσμια απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής συμμετέχει ως Συντονιστής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο: “Αναβάθμιση των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης” (“Upskilling ofsChools’ teachers to effectively support ONliNE EduCaTion” με ακρωνύμιο “CONNECT”) - GRANT AGREEMENT 2020- 1-ELo-KA226-SCH-094578. Πρόκειται για σύμπραξη φορέων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο : ΠΔΕ Αττικής, Computer Technology Institute and Press“Diophantus”, Institute for Educational Technology (CNR-ITD), University of Cyprus (CY), με κοινό σκοπό την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων (skills) των εκπαιδευτικών, την εξοικείωση τους με καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, όπως η μικτή μάθηση (blended learning) και η ανεστραμμένη τάξη (flipped classroom), τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ενίσχυση της ενεργητικής μάθησης των εκπαιδευομένων.