Το σύστημα εικονικής πραγματικότητας της Google
Γίνεται καθημερινά αντιληπτό πως η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας δύναται να προσφέρει πολλά στην εκπαίδευση αφού προσφέρει ένα περιβάλλον διαδραστικής μάθησης όπου ο χρήστης έχει την ευελιξία κίνησης στον χώρο με παράλληλη αξιοποίησης των ψηφιακών πληροφοριών στη κινητή συσκευή. Οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και οι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη επαφίονται στη φαντασία του εκπαιδευτικού, καθώς αποτελούν αγαπημένες εφαρμογές των μαθητών.
Τα τελευταία χρόνια η Google σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της (Streetview, Google Εarth) για τη δημιουργία εικονικών εκδρομών σε χώρους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος (μουσεία, πολιτιστικοί και αρχαιολογικοί χώροι). Πλέον, με την ανάπτυξη οικονομικών λύσεων στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα για εικονικές περιηγήσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου ακόμα και εκτός Γης χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούν από την καρέκλα τους.
Μία νέα εφαρμογή που έχει αναπτυξει η Google και κερδίζει την προτίμηση όλο και περισσότερων ανθρώπων είναι το Cardboard. Ειδικότερα, πρόκειται για μία θήκη που μοιάζει με ένα ζευγάρι από χάρτινα γυαλιά, την οποία ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει με ελάχιστο κόστος και τη συναρμολογήσει μόνος του. Στη θήκη αυτή τοποθετείται το κινητό και ο χρήστης επιλέγει παιχνίδια, ταινίες, συναυλίες και άλλες εφαρμογές, το πρωτότυπο είναι πως κοιτώντας μέσα από τους φακούς του Cardboard, ο χρήστης έχει την αίσθηση της απομόνωσης και την αίσθηση της εισόδου σε έναν εικονικό κόσμο. Στο site του Cardboard, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες για το πως να συναρμολογηθεί το προϊόν, η Google αναφέρει πως ο στόχος του εγχειρήματος Cardboard είναι να βιώσει ο οποιοσδήποτε την εικονική πραγματικότητα με απλό, αστείο και φθηνό τρόπο. Αυτή η δυνατότητα ειναι που δημιουργεί στο Cardboard την εκπαιδευτική του αξία αφού ο συνδυασμός του Cardboard και του Street View είναι τόσο πετυχημένος που το ένα δεν μπορεί πλέον να είναι ολοκληρωμένο χωρίς το άλλο.
Βάζοντας τη μία συσκευή στο Cardboard και ανοίγοντας τη νέα εφαρμογή του Street View, οι μαθητές θα μπορούν να ‘διακτινιστούν’ σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να κοιτάξουν γύρω τους σα να είναι πραγματικά εκεί. Θα μπορούν να επισκεφτούν πόλεις όπως το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, να δουν από κοντά το Grand Canyon και το Σινικό Τείχος, να μπουν στο μουσείο της Ακρόπολης ή σε κάποιο άλλο γνωστό μουσείο της υφηλίου. Μεσα από αυτή την εμπειρία το μάθημα μπορεί να αποκτήσει πιο βιωματικο και εμπειρικό χαρακτήρα.